Η Νορβηγία αποφάσισε να δωρίσει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, με τις παραδόσεις να ξεκινούν εντός του έτους, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre, στις 10 Ιουλίου 2024.

">

Η Νορβηγία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να δωρίσει μερικά από τα παλιά της F-16 στην Ουκρανία ήδη από το προηγούμενο έτος, αλλά δεν είχε αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό μέχρι τώρα.

Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η χώρα εξέταζε να παρέχει έως και 22 μαχητικά αεροσκάφη, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιο κοντά στα 12.

Παρά το γεγονός ότι τα F-16 της Νορβηγίας είναι ηλικίας άνω των 30 ετών, έχουν αναβαθμιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες, καθιστώντας τα τεχνολογικά ανώτερα από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος που επιχειρεί σήμερα στην ουκρανική Αεροπορία​.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από τη Νορβηγία, η Ουκρανία αναμένεται να λάβει πάνω από 70 F-16 από την Ολλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο, με τις πρώτες παραδόσεις των μαχητικών να αναμένονται αυτό το καλοκαίρι και οι παραδόσεις να συνεχίζονται τα επόμενα χρόνια