Αμφιβολίες για τις αποδείξεις που έχει εμφανίσει το Ισραήλ για να δικαιολογήσει τις επιχειρήσεις του σε νοσοκομεία στη Γάζα εκφράζουν δύο μεγάλα ΜΜΕ.
Δύο κολοσσοί της παγκόσμιας ενημέρωσης με δυνατά τμήματα εξακρίβωσης αυθεντικότητας ή χειραγώγησης των βίντεο, το BBC και οι New York Times μπαίνουν στα ΜΜΕ τα οποία στηρίζουν πως δεν υπάρχει διοικητήριο της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και ακόμα χειρότερα πως το σκηνικό με τα όπλα έχει στηθεί.
Δύο αναλύσεις θέτουν σε δύσκολη θέση το Ισραήλ και τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή πως το νοσοκομείο είναι διοικητήριο της Χαμάς για να αιτιολογήσουν την εισβολή.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ήταν υποχρεωμένες να αιτιολογήσουν την επίθεσή τους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα για να μην είναι έκθετες σε κατηγορία για εγκλήματα πολέμου. Αμέσως οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Χαμάς για εγκλήματα πολέμου, για χρήση νοσοκομείου ως στρατόπεδο και των ασθενών ως «ανθρώπινες ασπίδες».
Το τελευταίο αποτελεί και την μόνιμη επωδό του Ισραήλ, όσες δεκαετίες διεξάγει επιχειρήσεις στην Γάζα.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί των IDF δεν φαίνεται να πείθουν ούτε τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το BBC, το οποίο πήρε αποστάσεις από όσα υποστήριξε το Ισραήλ. Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, το BBC δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ανήκουν στη Χαμάς, τα όπλα και ο ανάλογος εξοπλισμός που ανέφεραν οι IDF πως βρέθηκαν στο νοσοκομείο.
The BBC reports on what appears to be an attempt by the IDF to rearrange guns and equipment they found in al-Shifa Hospital for embedded media.
pic.twitter.com/4uhMElsndz— Richard Hall (@_RichardHall) November 17, 2023
To BBC μαζί με το Fox News εξασφάλισαν ειδική άδεια να βρίσκονται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και να καταγράψουν βίντεο, μόνο όμως στις περιοχές που θα τους οδηγούσαν οι ισραηλινοί στρατιώτες. Αρνήθηκαν να τους αφήσουν να μιλήσουν με το προσωπικό ή τους ασθενείς. Κάτι που έχει ήδη καταγγείλει το BBC.
Σε μια συνταρακτική αποκάλυψη ανέφερε πως ότι οι γιατροί της μαιευτικής πτέρυγας προσπαθούν να μεταφέρουν στην Αίγυπτο τα 36 πρόωρα γεννημένα μωρά που ζουν ακόμη από τα συνολικά 43, με το Ισραήλ να αρνείται.
Μάχη IDF με Χαμάς στα…κοινωνικά δίκτυα
Η Χαμάς απάντησε στις κατηγορίες αναφέροντας πως «Οι δυνάμεις κατοχής έφεραν μερικά όπλα, ρούχα και εργαλεία και τα τοποθέτησαν στο νοσοκομείο με σκανδαλώδη τρόπο. Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα να σχηματιστεί μια επιτροπή από τα Ηνωμένα Εθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ερυθρό Σταυρό για να επαληθεύσει τα ψέματα της κατοχής».
Με την σειρά τους οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν πως η Χαμάς τσιμέντωσε τα τούνελ για να δυσκολέψει το έργο τους.
The IDF just released their first photos/videos from the Shifa Hospital after last night's raid. I count 10 guns. The IDF has claimed that the "beating heart" of Hamas' operations is beneath Shifa.
Presumably they'll release more photos/videos?https://t.co/gZjhI4WW1X pic.twitter.com/NtWcZorZMI— Aric Toler (@AricToler) November 15, 2023
Οι ανακολουθίες
Πέρα από το ύποπτο της μη ελεύθερης μετακίνησης των δημοσιογραφικών ομάδων, σε σχέση με το βίντεο από τις IDF φαίνονταν υπάρχουν διαφορές. Το βίντεο των IDF είναι γυρισμένο το πρωί και υπάρχει ένα όπλο, ενώ βρίσκεται σε μια τσάντα τύπου σακ βουαγιάζ που είναι μαύρη με κίτρινο εσωτερικό.
Tο όπλο μοντέλο ΑΚ-47 ή η τσέχικη ρέπλικά του vz.58 σε έκδοση για τεθωρακισμένα με πτυσσόμενο κοντάκι, είχε κουμπωμένη γεμιστήρα. Στα βίντεο των BBC και Fox News βλέπουμε δύο όπλα σε άλλη θέση, να βρίσκονται σχεδόν «επιμελώς κρυμμένα» σε σωρό από ρούχα. Χωρίς να έχουν κουμπωμένη γεμιστήρα.
Αντίστοιχες ανακολουθίες επιβεβαιώνονται από το βίντεο του BBC που καταρρίπτει την βεβαιότητα για αρχηγείο της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα. Το Ισραήλ είπε στο BBC πως οι διαφορές οφείλονται στο γεγονός πως βρέθηκαν περισσότερα όπλα!
Την ίδια στιγμή παρότι ισχυρίστηκαν πως το βίντεο των IDF είναι αμοντάριστο, έχει γίνει τουλάχιστον ένα edit το οποίο είναι φανερό. Το edit έγινε σε μια σκηνή που έδειχνε έναν ανοιχτό υπολογιστή να δείχνει μια φωτογραφία της ισραηλινής στρατιωτικού που ήταν όμηρος της Χαμάς και βρέθηκε στο νοσοκομείο Αλ-Σϊφα. Κάτι ακόμα που δεν αποδείχθηκε.