Επιδεινώνεται η κατάσταση τόσο στο ανατολικό όσο και στο νότιο μέτωπο για τους Ουκρανούς με τα δυτικά άρματα μάχης και ΤΟΜΑ να αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτα σε επιθετικά drones, νάρκες και πυροβολικό με κατευθυνόμενα βλήματα laser.
Διακριβωμένα έχουν καταστραφεί 25 άρματα μάχης Leopard 2Α4/2Α6, ένα στα τέσσερα από όσα έχουν εμπλακεί στις μάχες και περί τα 70 ΤΟΜΑ Μ2 Bradley από ένα σύνολο περί των 108 που έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής.
Δείτε βίντεο από τις τελευταίες μάχες στο Ντονέτσκ, έξω από το Μπάκχμουτ και την συστηματική καταστροφή των ουκρανικών αρμάτων και ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ:
Όλα αυτά εν αναμονή της έναρξης των αμερικανικών αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου δυτικοί και Ουκρανοί περιμένουν να είναι πιο αποτελεσματικά και κυρίως περισσότερο επιβιώσιμα από τα LEO2A4/A6.
Συνολικά 471 νέα άρματα μάχης θα παραδοθούν στην Ουκρανία. Αρκούν;
Δείτε τι έγινε τις τελευταίες δύο ημέρες στο Ρομποτίνο της Ζαπορίζια:
Από αυτά, τα 286 δεν έχουν φτάσει ακόμη και αυτό αφορά ήσσονος σημασίας Leopard-1A5 τα οποία θα είναι εύκολος στόχος των ρωσικών όπλων και βέβαια τα Μ1Α1 Abrams εγνωσμένης μαχητικής αξίας και υψηλής επιβιωσιμότητας.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέστρεψαν το 30% του εξοπλισμού που έστειλαν οι δυτικοί σύμμαχοι στην Ουκρανία» υποστηρίζει ο αναπληρωτής επικεφαλής της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Denis Pushilin.
Στα 25 γερμανικής κατασκευής κατεστραμμένα άρματα μάχης LΕΟ2Α4Α6, προστίθενται και 10 γαλλικής κατασκευής AMX-10 RC τα οποία πάντως, ουσιαστικά έχουν αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή μετά τον Ιούνιο και τις «φάπες» που δέχθηκαν, αφού η προστασία τους με εξαίρεση τον πυργίσκο, είναι ελαφρά καλύτερη από τα Μ113.
Τα Μ113, ειδικά στην ολλανδική έκδοσή τους έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες στην Ουκρανία και ήδη έχουν αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή.
Στα δυτικά άρματα και ΤΟΜΑ προστίθενται και 100 κατεστραμμένα ουκρανικής, σλοβακικής, αλλά και πολωνικής (3 μέχρι στιγμής) προέλευσης άρματα μάχης και περί 230 ΤΟΜΠ/ΤΟΜΠ (BMP-1, BTR-80, MT-LB κλπ.).
Δυτικότερα προς το μέτωπο της Χερσώνας, η καταστροφή των ουκρανικών αρμάτων ήταν ανάλογη. Δείτε την τύχη ενός γερμανικού LEO2A4:
Αλλά και άλλων οχημάτων στην ίδια περιοχή:
Μαζί με τα άρματα μάχης καταστράφηκαν 350 αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα πυροβόλα, και περίπου 400 όλμοι και αντιαρματικά συστήματα που πήραν από τις ΗΠΑ, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Τα περισσότερα καταστράφηκαν από αιωρούμενα πυρομαχικά ή από επιθετικά drone.
Σε νέα επίθεση των Ουκρανών στον οικισμό Urozhaynoye, κοντά στο Staromayorsky, όπου οι Ουκρανοί εκδιώχθηκαν μετά από τριήμερη μάχη, κατ’αρχήν κατέγραψε μια μικρή επιτυχία, αλλά όταν το προπορευόμενο άρμα μάχης κτυπήθηκε από drone Lancet την ώρα που περνούσε ένα κανάλι και βυθίστηκε μέσα σε αυτό η φάλαγγα σταμάτησε και μετά έγινε εύκολος στόχος για τα υπόλοιπα drone.
Δύο ακόμα άρματα μάχης καταστράφηκαν και τα υπόλοιπα υποχώρησαν.
Η επιθετική προσπάθεια συνεχίζεται αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; Πολλά, πάρα πολλά.
Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν.Δένδιας είπε κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Λονδίνο ότι «περιμένει από την Βρετανία να κοινοποιηθούν στην Ελλάδα τα διδάγματα και οι εμπειρίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Αυτό δεν θα συμβεί γιατί οι Βρετανοί ότι συλλέγουν το συλλέγουν για τον εαυτό τους, άντε και εν μέρει για τις ΗΠΑ.
Και αλίμονο αν μία χώρα όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να συλλέξει μόνη της αυτές τις πληροφορίες με τόσες ανοικτές πηγές που υπάρχουν, αλλά και τόσες ελληνικές πηγές πληροφοριών στην Ουκρανία.
Καλύτερα να σκεφτούμε τι έχει πάει «στραβά» και δεν μπορούμε να πράξουμε το… αυτονόητο.
Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και πληροφορίες και άριστοι αξιωματικοί (όχι πολλοί, αλλά υπάρχουν) στις ελληνικές Ένοπλες Δυμάμεις που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να συντάξουν αναφορές και να κάνουν εισηγήσεις, πολύ ακριβέστερες από αυτές που θα μπορούσαν να συντάξουν για την Ελλάδα οι Βρετανοί.
Άλλωστε είμαστε και σύμμαχοι και προμηθευτές όπλων των Ουκρανών.
Και σε τελική ανάλυση, τι θα κόστιζε μια αποστολή π.χ. τριών αξιωματικών στο Κίεβο, ακριβώς για να συλλέξουν πληροφορίες για το πόσο έχουν αλλάξει οι πολεμικές επιχειρήσεις σε σχέση με αυτά τα θεωρητικά που τους έμαθαν στις παραγωγικές σχολές των τριών Κλάδων και πλέον έχουν αξία όσα αυτά που διδάσκονταν οι Έλληνες αξιωματικοί στην προπολεμική σχολή πολέμου;
Μέχρι τότε να πούμε ορισμένα διδάγματα της σύγκρουσης στην Ουκρανία (σ.σ.: που δεν τα πήραμε από τους Βρετανούς}:
- Τα ΤΟΜΠ Μ113Α1/Α3 είναι άκρως επικίνδυνα για χρήση σε πραγματικές επιχειρήσεις. Ειδικά με αντίπαλο έναν σύγχρονο στρατό υπερεξοπλισμένο με drone και αιωρούμενα πυρομαχικά, όπως ο τουρκικός.
- Η απόκτηση -για να μην πούμε «η άρνηση απόκτησης»- αιωρούμενων πυρομαχικών από τις ελληνικές ΕΔ είναι αδιανόητη και εθνικά επικίνδυνη. Υπεράσπιση της χώρας χωρίς το συγκεκριμένο όπλο είναι αδύνατη
- Τα μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ δεν αρκούν αριθμητικά. Ειδικά με τις αντιαεροπορικές δυνατότητες που έχει αναπτύξει η Τουρκία (S-400 και εγχώρια αναπτυγμένα α/α όπλα). Και τα ελληνικά μαχητικά ΔΕΝ είναι πολλά. Το αντίθετο. Άρα ας έχουμε έτοιμα και μαχητικά όπως τα Α-7 που κάποιοι βιάστηκαν εν μέσω μνημονίων να τα αποσύρουν.
- Χρειαζόμαστε επιθετικά θαλάσσια drone; Όχι! Αυτές οι επιχειρήσεις των Ουκρανών, ουσιαστικά έχουν αποτύχει και μία σύγκρουση με Ελλάδος-Τουρκίας θα είναι πολύ διαφορετική
- Χρειαζόμαστε άρματα μάχης; Όχι! Αλλά χρειαζόμαστε άμεσα αύξηση της επιβιωσιμότητας των νυν αρμάτων μάχης που διαθέτουμε με τοποθέτηση ενεργών αντιπυραυλικών συστημάτων και παθητικής προστασίας
- Χρειαζόμαστε κατεπείγουσες προμήθειες συστημάτων νυχτερινής όρασης. Έχουμε 5.000 συστήματα και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 100.000. Σε ποιον θα στοιχηματίζατε ότι θα επικρατούσε σε έναν αγώνα τη νύχτα;
- Χρειαζόμαστε επειγόντως προμήθειες συστημάτων επιβίωσης του προσωπικού (σύγχρονα κράνη, αλεξίθραυσμα γιλέκα κλπ).
- Χρειαζόμαστε κατεπειγόντως προμήθειες UAV παρατήρησης και μάχης. Αποτελεί ντροπή το ότι οι αρμόδιοι χαρακτηρίζουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως «σύγχρονες» και δεν υπάρχει ούτε ένα επιθετικό drone σε υπηρεσία! Ούτε προβλέπεται στο άμεσο χρονικό διάστημα.
- Χρειαζόμαστε κατεπειγόντως νέα πυραυλικά συστήματα εδάφους-επιφανείας και drone για απαγόρευση θαλάσσιων περιοχών. Η στενοκεφαλιά ορισμένων στελεχών του ΠΝ που υπονομεύουν την απόκτησή τους, πλέον καθίσταται εθνικά επικίνδυνη.
- Χρειαζόμαστε νέα αντιαεροπορικά όπλα όλων των κατηγοριών: Η μέχρι πριν 20 χρόνια, «καλύτερη αντιαεροπορική άμυνα του ΝΑΤΟ» είναι πλέον ξεπερασμένη από τον χρόνο, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη νέα γεωστρατηγική κατάσταση: Η Ρωσία δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να κρατήσουμε σε ενέργεια S-300PMU1, Tor-M1, ΟSA-AKM.
Για όλα τα παραπάνω και για πολλά άλλα ακόμα, δεν χρειάζονται ούτε οι Βρετανοί, ούτε κανείς άλλος να μας πει «τις εμπειρίες του» από τον ουκρανικό πόλεμο. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους…