
Το Κίεβο τελικά συμφώνησε με τα όσα είπε ο Ν.Τραμπ για μια συμφωνία ορυκτών με την ελπίδα να έχει μακροπρόθεσμη δέσμευση για την ασφάλεια από τις ΗΠΑ αλλά το βασικότερο ο Β.Ζελένσκι έτσι προσπαθεί να διατηρήσει την θέση του.
Ουκρανοί αξιωματούχοι, όπως μεταδίδουν οι FT, λένε ότι το Κίεβο είναι τώρα έτοιμο να υπογράψει τη συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη των ορυκτών του πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με τις ΗΠΑ αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ukrainian officials say Kyiv is now ready to sign the agreement on jointly developing its mineral resources, including oil and gas, after the US dropped demands for a right to $500bn in potential revenue from exploiting the resources https://t.co/GXec6x0xfr pic.twitter.com/ZcFXuCMOU9
— Financial Times (@FT) February 25, 2025
Αν και το κείμενο στερείται ρητών εγγυήσεων ασφαλείας, οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι είχαν διαπραγματευτεί πολύ πιο ευνοϊκούς όρους και περιέγραψαν τη συμφωνία ως τρόπο διεύρυνσης της σχέσης με τις ΗΠΑ για να στηρίξουν τις προοπτικές της Ουκρανίας μετά από τρία χρόνια πολέμου.
«Η συμφωνία για τα ορυκτά είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας. Έχουμε ακούσει πολλές φορές από την αμερικανική κυβέρνηση ότι είναι μέρος μιας ευρύτερης εικόνας», δήλωσε στους Financial Times την Τρίτη η Olha Stefanishyna, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων.
Η τελική έκδοση της συμφωνίας, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου και την οποία είδε η FT, θα δημιουργήσει ένα ταμείο στο οποίο η Ουκρανία θα συνεισφέρει το 50% των εσόδων από τη «μελλοντική νομισματική αξιοποίηση» των κρατικών ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και των σχετικών logistics. Το ταμείο θα επενδύσει σε έργα στην Ουκρανία.
Εξαιρούνται οι ορυκτοί πόροι που ήδη συνεισφέρουν στα ταμεία της ουκρανικής κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα κάλυπτε τις υπάρχουσες δραστηριότητες της Naftogaz ή της Ukrnafta, των μεγαλύτερων παραγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η συμφωνία παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ στις οποίες είχε επιμείνει αρχικά το Κίεβο ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία στη συμφωνία.
Αφήνει επίσης κρίσιμα ερωτήματα όπως το μέγεθος του μεριδίου των ΗΠΑ στο αμοιβαίο κεφάλαιο και οι όροι των συμφωνιών «κοινής ιδιοκτησίας» για τις επακόλουθες συμφωνίες.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία είχε εγκριθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Εξωτερικών και επέτρεψε την προοπτική να ταξιδέψει ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τις επόμενες εβδομάδες για μια τελετή υπογραφής με τον Τραμπ.
«Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για τον πρόεδρο να συζητήσει ποια είναι η ευρύτερη εικόνα. Και μετά από αυτό, θα μπορούμε να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα», είπε ένας αξιωματούχος.
Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ ζητούσε ένα επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης στο οποίο οι ΗΠΑ «θα διατηρούν το 100 τοις εκατό οικονομικά συμφέροντα».
Η Ουκρανία θα συνεισφέρει το 50 τοις εκατό των εσόδων του ταμείου από την εξόρυξη ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τις συναφείς υποδομές, έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ ανώτατο όριο.
Αυτοί οι όροι, που περιγράφονται ως απαράδεκτοι από Ουκρανούς αξιωματούχους, έχουν αφαιρεθεί από το τελικό προσχέδιο.
Η εντολή για το αμοιβαίο κεφάλαιο να επενδύει στην Ουκρανία είναι μια περαιτέρω αλλαγή που είχε επιδιώξει το Κίεβο.
Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας στο μέλλον.
Ουκρανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η συμφωνία ήταν απλώς μια «συμφωνία-πλαίσιο» και ότι κανένα εισόδημα δεν θα άλλαζε χέρια μέχρι να εγκατασταθεί το ταμείο, δίνοντάς τους χρόνο να ξεκαθαρίσουν τυχόν πιθανές διαφωνίες.
Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι να συμφωνηθεί η δικαιοδοσία της συμφωνίας.
Η κυβέρνηση του Ζελένσκι θα πρέπει επίσης να ζητήσει έγκριση από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, όπου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επισημάνει ότι θα έχουν τουλάχιστον μια έντονη συζήτηση πριν επικυρώσουν μια τέτοια συμφωνία.
Η Karoline Leavitt, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι είναι «κρίσιμο να υπογραφεί αυτή η συμφωνία», αν και δεν έδωσε ενημέρωση για τις συνομιλίες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.