ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

NYT: Οι ΗΠΑ «καθοδήγησαν» τους Ουκρανούς για το χτύπημα στο ρωσικό καταδρομικό «Moskva»

Οι πληροφορίες που παρείχαν οι ΗΠΑ στους Ουκρανούς

NYT: Οι ΗΠΑ «καθοδήγησαν» τους Ουκρανούς για το χτύπημα στο ρωσικό καταδρομικό «Moskva»

Δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva στα μέσα Απριλίου, κατά δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης χθες Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ «καθοδήγησαν» τις ουκρανικές δυνάμεις να εντοπίσουν και να χτυπήσουν την πλέον εμβληματική ρωσική ναυαρχίδα στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, μία πληροφορία που θέτει -αν μη τι άλλο- νέα δεδομένα στην παγκόσμια «σκακιέρα», αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως, μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρουν οι New York Times, «η βοήθεια για τη στόχευση, η οποία συνέβαλε στην τελική βύθιση του “Moskva” είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης απόρρητης προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει πληροφορίες πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο στην Ουκρανία».

«Η αμερικανική κυβέρνηση επιδίωξε να κρατήσει μυστικό μεγάλο μέρος του πεδίου της μάχης και των ναυτικών πληροφοριών που μοιράζεται με τους Ουκρανούς από φόβο ότι θα θεωρηθεί ως κλιμάκωση και θα προκαλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ επίσπευσαν την τροφοδοσία στην Ουκρανία με βαρύτερα όπλα και ζήτησαν έκτακτη πρόσθετη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από το Κογκρέσο, ύψους 33 δισ. δολαρίων, αποδεικνύοντας πόσο γρήγορα μεταβάλλονται τα δεδομένα», τονίζεται στους «NYT».

Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο στοιχεία για την ακριβή θέση του καταδρομικού, εξήγησε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε στα μέσα του περασμένου μήνα.

Η καθοριστική επικοινωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για το Moskva

Οι ουκρανικές δυνάμεις, αφού εντόπισαν ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, κάλεσαν τις αμερικανικές επαφές τους για να επιβεβαιώσουν ότι ήταν στην πραγματικότητα το «Moskva», είπαν στο CNN πηγές που γνωρίζουν τα γεγονότα. Οι ΗΠΑ φέρεται να απάντησαν καταφατικά και παρείχαν αντίστοιχες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του ρωσικού πυραυλοφόρου καταδρομικού.

Οπως σημειώνει ο Guardian, δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι η Ουκρανία θα κινηθεί εναντίον της ρωσικής ναυαρχίδας και δεν συμμετείχαν σε αυτή την απόφαση, ανέφεραν οι πηγές.

«Ζωτικής σημασίας οι πληροφορίες των ΗΠΑ για τη βύθιση του Moskva»

Δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους «New York Times» ότι η Ουκρανία είχε ήδη λάβει από μόνη της τα δεδομένα στόχευσης του «Moskva» και ότι οι ΗΠΑ παρείχαν μόνο επιβεβαίωση.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν ζωτικής σημασίας για τη βύθιση του πλοίου από την πλευράς της Ουκρανίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι «NYT», παρότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν ποιες πληροφορίες διαβιβάστηκαν, ένας εξ αυτών τόνισε ότι οι εν λόγω πληροφορίες υπερέβαιναν απλώς μια αναφορά για τη θέση του πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα, 65 ναυτικά μίλια νότια της Οδησσού.

Με πυραύλους Neptune

Η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετονομάστηκε («Μόσχα») μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300), το καταδρομικό αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπόλοιπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.