Η Ουκρανία, ξεμένει από στρατιώτες που υπηρετούν κυρίως στην πρώτη γραμμή, με συνέπεια σε μία απεγνωσμένη κίνηση, το Κίεβο να στρατολογεί κρατούμενους από τις φυλακές για να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις του.
Η λειψανδρία που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός Στρατός έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα για την έκβαση του πολέμου.
Οι Ρώσοι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και επιλέγουν διάφορα σημεία του μετώπου για να πραγματοποιούν ελεγχόμενες επιθέσεις.
Οι Ουκρανοί αναγκάζονται να μεταφέρουν δυνάμεις από άλλα σημεία του μετώπου.
Οι δυνάμεις αυτές αναλώνονται με σταθερούς ρυθμούς και η Μόσχα θεωρεί ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο το Κίεβο θα αναγκαστεί να παραδοθεί όπως ακριβώς είχαν κάνει και οι Γερμανοί το 1918, όταν είχαν ξεμείνει από εφεδρείες.
Θεωρητικά υπάρχουν ακόμα κάποιοι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν αλλά κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποφύγουν την στράτευση.
Η κυβέρνηση λέει ότι 4.656 κατάδικοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα στο οποίο οι κρατούμενοι θα πρέπει να υπηρετήσουν μέχρι το τέλος του πολέμου πριν κερδίσουν την ελευθερία τους.
Το Κίεβο βρίσκεται αντιμέτωπο με σκληρές επιλογές, καθώς ένα αρχικό κύμα εθελοντών εξασθενεί και χάνει έδαφος απέναντι σε έναν αντίπαλο που μπορεί να αντλήσει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον πληθυσμό του.
Πολλές μονάδες πρώτης γραμμής λένε ότι είναι εξαντλημένες και η Ουκρανία αγωνίζεται να επιστρατεύσει αρκετούς άνδρες για να αποτρέψει τις αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις.
Αναζητώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους στρατιώτες, η Ουκρανία μείωσε την ηλικία κινητοποίησης, αύξησε την οικονομική αποζημίωση για τα στρατεύματα και προσπάθησε να εξαναγκάσει τους άνδρες σε ηλικία στράτευσης που διέφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να πολεμήσουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται φυλακισμένοι σε πόλεμο. Είναι μία πρακτική που έχει τις ρίζες της στα βάθη της Ιστορίας.
Ο Ναπολέων ανέπτυξε ποινικές ταξιαρχίες και τόσο η ναζιστική Γερμανία όσο και η Σοβιετική Ένωση στρατολόγησαν εγκληματίες και πολιτικούς κρατούμενους.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η πρακτική σταμάτησε σε πολλές χώρες, κυρίως επειδή δεν υπήρχε ανάγκη για μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση.
Η πολιτοφυλακή Wagner της Ρωσίας άρχισε να στρατολογεί κατάδικους αμέσως μετά την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022.
Το πρόγραμμα της Ουκρανίας υποτίθεται ότι θα διαφέρει από το ρωσικό καθώς όσοι έχουν καταδικαστεί για ορισμένα εγκλήματα δεν θα είναι επιλέξιμοι.
Φυσικά, κανείς δεν το πιστεύει αυτό.
Υποτίθεται ότι θα εξαιρούνται αυτοί με καταδίκες για σεξουαλική βία, τροχαία ατυχήματα που οδήγησαν σε θανάτους και δολοφονία εάν ήταν περισσότερων του ενός ατόμων ή πραγματοποιήθηκε με «ιδιαίτερη σκληρότητα».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας εκτιμά ότι οι αρχές μπορούν να στρατολογήσουν περίπου 5.000 άτομα από τις φυλακές.
Η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε ποτέ τον συνολικό αριθμό των καταδίκων που στρατολόγησε, αλλά τα στοιχεία από τη σωφρονιστική υπηρεσία δείχνουν μείωση μεγαλύτερη των 35.000 στον συνολικό πληθυσμό των φυλακών της χώρας μεταξύ Μαΐου 2022 και Ιανουαρίου 2023.
Οι κατάδικοι θα τοποθετηθούν σε ειδικές μονάδες, αλλά δεν είναι σαφές τι θα πρέπει να κάνουν.
Ενώ το πρόγραμμα έχει χαιρετιστεί ευρέως στην Ουκρανία, ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πώς θα ελέγχονται οι ένοπλοι κατάδικοι.