
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρήσουν πράγματι από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, η Ουκρανία θα υποστεί ολοκληρωτική στρατιωτική ήττα εντός του ερχόμενου φθινοπώρου, σύμφωνα με την ομάδα αναλυτών της ρωσικής αμυντικής σελίδας SvPressa.
Δεν Αφήνουν Μεγάλα Περιθώρια στο Κίεβο
Πρώτος έκανε αυτήν την εκτίμηση ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Ολεκσάντρ Ντουμπίνσκι, ο οποίος έγραψε συγκεκριμένα στο κανάλι του στο Telegram πως η κατάσταση στο μέτωπο θα χειροτερέψει απότομα εξαιτίας της έλλειψης όπλων, στρατιωτών και λόγω της πτώσης του ηθικού του στρατεύματος.
🇺🇦 Dubinsky: Ukraine could suffer defeat in the fall
▪️If the US withdraws from talks to resolve the conflict, Ukraine could experience a military collapse this fall, said Verkhovna Rada deputy Alexander Dubinsky, who is in custody on suspicion of treason.
▪️In his opinion,… pic.twitter.com/1spI5ND2qF
— Sprinter Observer (@SprinterObserve) April 20, 2025
Ο Ουκρανός πιστεύει βέβαια πως η καλύτερη λύση δεν είναι οι άμεσες διαπραγματεύσεις με την Μόσχα, αλλά μία νέα γενική επιστράτευση – με την προϋπόθεση μάλιστα πως θα μειωθεί το κατώτατο όριο στρατολόγησης.
Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσουμε πως οι δηλώσεις του αυτές έγιναν λίγο αφότου ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε δημόσια έκκληση για μία εκεχειρία μακράς διαρκείας κατά πολιτικών υποδομών. Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς ειδικούς, αυτό υποδηλώνει πως το Κίεβο ξεμένει από πυραύλους αεράμυνας και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
Πάντως ο Ντουμπίνσκι δεν είναι ο μόνος Ουκρανός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της χώρας τις τελευταίες ημέρες. Μία άλλη γνωστή ειδικός, η Μαρία Μπερλίνσκαγια, δήλωσε πως «το τεχνογολικό πλεονέκτημα, στο οποίο βασίζονταν εδώ και πολλά χρόνια οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τώρα βρίσκεται υπό απειλή».
Η Ουκρανίδα αναφέρονταν φυσικά στην αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη. Πριν λίγες ημέρες ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τάραξε τα διεθνή ύδατα όταν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως εγκαταλείψουν τελείως τις προσπάθειές τους να επιλυθεί το ουκρανικό εάν αποτύχουν οι επόμενες ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις.
Μία τέτοια αμερικανική αποχώρηση θα σηματοδοτούσε μάλλον και το οριστικό τέλος της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης που παρείχαν εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Οι συνέπειες κατ’ επέκταση για το Κίεβο θα ήταν καταστροφικές.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.