Η Ουκρανία ενδέχεται να έχει ηλεκτρική ενέργεια μόνο για 6-7 ώρες την ημέρα τον ερχόμενο χειμώνα, εάν το ενεργειακό έλλειμμα παραμείνει στο 35%, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του προμηθευτή ενέργειας Yasno (DTEK), Σεργκέι Κοβαλένκο, στις 17 Ιουνίου.

">

Οι πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας κατά της κρίσιμης ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, οδηγώντας σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος από τις 15 Μαΐου.

Ο Κοβαλένκο ανέφερε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η κατάσταση το χειμώνα, καθώς είναι αβέβαιο πόση παραγωγική ικανότητα θα είναι διαθέσιμη πριν από την έναρξη της θερμαντικής περιόδου.

Η ανάγκη για προετοιμασία είναι επιτακτική, και οι πολίτες καλούνται να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις όπως μπαταρίες, γεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και μετατροπείς.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της DTEK, Ντμίτρο Σαχαρούκ, προειδοποίησε ότι σε ένα «χειρότερο» σενάριο, όπου η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να επιδιορθώσει τις κατεστραμμένες ενεργειακές εγκαταστάσεις και να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και 20 ώρες διακοπών ρεύματος την ημέρα.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones έχουν καταστρέψει τις υποδομές που αντιστοιχούν σε παραγωγή 9 γιγαβάτ (GW) της συνολικής ενεργειακής ικανότητας της Ουκρανίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!