ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ουκρανία: Στάση πληρωμών στα δάνεια κήρυξε ο Β.Ζελένσκι

Η επίσημη χρεοκοπία είναι πλέον θέμα χρόνου για το ουκρανικό κράτος

Ουκρανία: Στάση πληρωμών στα δάνεια κήρυξε ο Β.Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε στις 31 Ιουλίου 2024 νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναστείλει τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την κήρυξη μορατόριουμ, που προδιαγράφει ουσιαστικά την επερχόμενη επίσημη χρεοκοπία.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα προκαταρκτική συμφωνία με την επιτροπή των κύριων ομολογιούχων της για την αναδιάρθρωση του διεθνούς χρέους, το οποίο ανέρχεται σχεδόν στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα μορατόριουμ δύο ετών που λήγει την 1η Αυγούστου, και οι ομολογιούχοι πρέπει ακόμα να εγκρίνουν τη συμφωνία, κάτι που αναμένεται να γίνει παρά τις τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες.

Η πρόταση περιλαμβάνει μείωση του ονομαστικού ποσού των διεθνών ομολόγων της Ουκρανίας κατά 37%, εξοικονομώντας στο Κίεβο 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η Ουκρανία οφείλει επίσης πληρωμή 34 εκατομμυρίων δολαρίων στις 1 Αυγούστου για το ευρωομόλογο του 2026, με περίοδο χάριτος 10 ημερών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Σεργκέι Μαρτσένκο, χαιρέτισε τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, αλλά αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες λόγω των «σημαντικών διαφορών» στην εκτίμηση της κατάστασης της Ουκρανίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η χρεοκοπία μπορεί να έχει λιγότερο σημαντικό αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες δανειοληπτικές προοπτικές της Ουκρανίας σε σύγκριση με μια χρεοκοπία χωρίς συμφωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.