H Ουκρανία πρόκειται να λάβει έναν άγνωστο αριθμό πυραύλων εδάφους-αέρος RIM-7 Sea Sparrow με ραντάρ, ή SAM, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας Buk της σοβιετικής εποχής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι πύραυλοι περιλαμβάνονται στο τελευταίο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ για το Κίεβο που ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης σημαντικά οχήματα μάχης πεζικού M2 Bradley .

Η παροχή πυραύλων Sea Sparrow αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από το Politico . Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια ιστορία, επικαλούμενη δύο ανώνυμα άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει ήδη καταφέρει να ενσωματώσει τους αμερικανικούς πυραύλους στο σύστημα Buk της.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την «καινοτομία στο πεδίο της μάχης». Η ενοποίηση με το σύστημα Buk επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια στο The War Zone.

Η σειρά Buk είναι ανιχνευόμενα αυτοκινούμενα συστήματα SAM, οι πρώτες εκδόσεις των οποίων χρονολογούνται από το τελευταίο μέρος του Ψυχρού Πολέμου.

Μπουκ διαφόρων τύπων έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς στη σύγκρουση στην Ουκρανία, και από τις δύο πλευρές. Το σύστημα είναι πιθανώς περισσότερο γνωστό για την τραγική κατάρριψη του MH17 πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014.

Στην αρχική του μορφή, το RIM-7 Sea Sparrow της Raytheon ήταν μια άμεση ανάπτυξη του πυραύλου αέρος-αέρος AIM-7E Sparrow .

Στη ναυτική του εφαρμογή, το RIM-7 έγινε εξαιρετικά δημοφιλές και έχει υπηρετήσει ευρέως στο Ναυτικό των ΗΠΑ και σε πολλά συμμαχικά έθνη από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1967.

Το RIM-7 Sea Sparrow, το οποίο γεννήθηκε κυρίως ως ένα αμυντικό σύστημα ταχείας αντίδρασης σημείου που έχει εξελιχθεί σε όπλο μεσαίου βεληνεκούς για πολεμικά πλοία, είναι σε θέση να αναχαιτίζει αεροσκάφη ή πυραύλους κρουζ.

Μπορεί επίσης να εμπλέξει επιφανειακούς στόχους υπό ορισμένες συνθήκες. Συγκεκριμένα, σχεδιάστηκε για να νικήσει τους αναδυόμενους πυραύλους κατά πλοίων, οι οποίοι μπορούν να εμφανιστούν με πολύ μικρή ειδοποίηση και οι οποίοι κινούνται γρήγορα και χαμηλά πάνω από το νερό.

Στη θαλάσσια χρήση, η εμβέλεια του βασικού Sea Sparrow περιορίζεται σε περίπου 12 μίλια, αν και οι περισσότερες εμπλοκές θα ήταν σε μικρότερο βεληνεκές, ανάλογα με τις παραμέτρους αναχαίτισης, τις συνθήκες και τη συγκεκριμένη παραλλαγή του συστήματος ελέγχου πυραύλων RIM-7 και πυρός.

Για παράδειγμα, οι πρώτες εκδόσεις χρησιμοποιούσαν χειροκίνητα κατευθυνόμενα φωτιστικά ραντάρ. Στη συνέχεια το σύστημα έγινε πιο αυτοματοποιημένο και ενσωματώθηκε με την αρχιτεκτονική ελέγχου πυρκαγιάς του πλοίου. Σήμερα,

Ο πύραυλος RIM-7 Sea Sparrow, και ο RIM-162 Block I ESSM, χρησιμοποιούν μια ιδέα λειτουργιών που βασίζεται σε μια αρχή καθοδήγησης ημιενεργού ραντάρ καταγωγής ή SARH. Με αυτόν τον τρόπο, η πλατφόρμα εκτόξευσης (συνήθως ένα πολεμικό πλοίο) απαιτείται να διαθέτει ραντάρ για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του στόχου και στη συνέχεια πρέπει να τον «φωτίσει» ή να τον «βάψει» με μια δέσμη ραντάρ συνεχούς κύματος για εμπλοκή. Συχνά, ένα εντελώς ξεχωριστό ραντάρ χρησιμοποιείται για να εντοπίσει και να παρακολουθήσει πρώτα τον στόχο.

Ο πύραυλος εκτοξεύεται προς τον στόχο και μόλις φωτιστεί, ο ευαίσθητος αναζητητής SARH στη μύτη του που είναι συντονισμένος στο συγκεκριμένο σήμα του ραντάρ μπορεί να καθοδηγηθεί προς αυτόν για την επίθεσή του στο τέλος του παιχνιδιού. Ο πύραυλος ακολουθεί την ακτινοβολία που ανακλάται από τον στόχο από τον φωτιστή είτε μέχρι να προσκρούσει είτε να περάσει αρκετά κοντά ώστε να ενεργοποιηθεί η ασφάλεια εγγύτητας.

Η ενσωμάτωση RIM-7 με το ουκρανικό σύστημα Buk θα μοιράζεται πολλά από τα ίδια μειονεκτήματα του αρχικού συστήματος ναυτικής άμυνας σημείου, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμένου βεληνεκούς — κυρίως ένα προϊόν του AIM-7E που έχει ήδη σχεδιαστεί για εκτόξευση από μαχητικό ταχείας πτήσης σε υψόμετρο.

Επίσης, τα κεντρικά τοποθετημένα πτερύγια ελιγμών του πυραύλου δεν είναι τα πλέον κατάλληλα για την πραγματοποίηση γρήγορων προσαρμογών ώστε να ληφθούν υπόψη γρήγοροι και ευέλικτοι στόχοι.

Από την άλλη πλευρά, το RIM-7 θα πρέπει να εξακολουθεί να παρέχει μια πολύ χρήσιμη, εντοπισμένη ικανότητα έναντι πολλών από τα είδη απειλών που αντιμετωπίζει τώρα η Ουκρανία.

Αυτά περιλαμβάνουν υποηχητικούς πυραύλους κρουζ (όπως φαίνεται στο βίντεο που ενσωματώνεται παρακάτω), καθώς και μια ποικιλία από drones, ελικόπτερα πεδίου μάχης και επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλής πτήσης.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο υπέρ της Ουκρανίας είναι το γεγονός ότι το RIM-7 Sea Sparrow είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο για διαφορετικούς τύπους εκτοξευτών.

Στο ναυτικό πλαίσιο, ο γνωστός αυτοματοποιημένος εκτοξευτής Mk 29 χρησιμοποιείται ακόμη σήμερα , ενώ άλλες εκδόσεις περιλαμβάνουν εκτοξευτές κουτιού με μη αυτόματο στόχο , παραλλαγές κάθετης εκτόξευσης και νέους αρθρωτούς εκτοξευτές που υιοθετούν αυτό το σύστημα, καθώς και τη μοναδική εγκατάσταση που βρίσκεται στο Iroquois του Καναδά καταστροφείς κατηγορίας, για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ .

Μέχρι τώρα, ωστόσο, το RIM-7 είχε ελάχιστη εξυπηρέτηση σε επίγειες εφαρμογές. Η Ταϊβάν, η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν ή έχουν χρησιμοποιήσει τον πύραυλο Sea Sparrow φορτωμένο σε εκτοξευτές κουτιού ως μέρος των εκδόσεων των συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας Skyguard (SHORADS), τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν διάφορους πυραύλους και όπλα για προστασία – αξία περιουσιακών στοιχείων.

Ενώ το Skyguard/Sea Sparrow σχεδιάστηκε για την υπεράσπιση σταθερών εγκαταστάσεων, η τοποθέτηση του ίδιου πυραύλου στο εξαιρετικά κινητό όχημα εκτοξευτή και ραντάρ μεταφορέα Buk (TELAR) το καθιστά επίσης πολύ πιο ευέλικτο.

Σε αυτή τη μορφή, θα πρέπει να μπορεί να υπερασπίζεται στατικούς στόχους υψηλής αξίας καθώς και να κινείται παράλληλα με τεθωρακισμένα και πεζικό για να προσφέρει αμυντική κάλυψη πιο κοντά στις πρώτες γραμμές του πεδίου μάχης. Η ικανότητά του να μετακινείται γρήγορα το καθιστά επίσης πολύ πιο επιβιώσιμο.Το πολύ πιο ικανό RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile, ή ESSM , χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από ναυτικά σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, σε αυτό το στάδιο, ότι η Ουκρανία αναμένεται να λάβει και αυτόν τον πύραυλο. Όπως είναι τώρα, το RIM-7 θα είναι αυτό που παίρνουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!