Σήμερα συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την έναρξη της μεγαλύτερης πολεμικής σύγκρουσης από τη εποχή του Β’ ΠΠ, καθώς στις 24-02-2022 η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση η οποία και συνεχίζεται.
Γεγονότα-ορόσημα έχουν σημαδέψει την σύγκρουση αυτή.
• Στην αρχική φάση του πολέμου η Ρωσία ξεκίνησε δυναμικά την επέμβασή της και κατέλαβε (αν υπολογιστεί και η Κριμαία η οποία έχει γίνει ρωσική με το δημοψήφισμα του 2014) το 25% της συνολικής ουκρανικής επικράτειας, ενώ είχε θέσει υπό πολιορκία το Κίεβο και ρωσικά άρματα μάχης είχαν φτάσει ακόμα και στο κέντρο του Χάρκοβο.
Το Κίεβο το είχε προσεγγίσει μέχρι τα βόρεια περίχωρά του μία ρωσική στρατιά αποτελούμενη από περίπου 50.000 άνδρες ενώ Ρώσοι Spetsnaz κατέλαβαν σε υποδειγματικά εκτελεσμένες επιχειρήσεις στα δύο στρατιωτικά αεροδρόμια του Κιέβου με κορυφαία αυήν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ.
Ωστόσο, όπως δείχνει, στις 26/3/2022, ο χάρτης μαχών του Twitter war mapper, δηλαδή ένα μήνα μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, οι ρωσικές δυνάμεις ναι μεν διατηρούσαν την συνοχή τους στον Νότο, αλλά ΒΑ και προς Β ήταν πολυδιασπασμένες, τόσο κοντά στο Κίεβο όσο και πλησίον του Χάρκοβο.
Εδώ αποδεικνύεται ανάγλυφα και ο κακός σχεδιασμός των ρωσικών επιχειρήσεων των 150.000 ανδρών που ήταν εξαιρετικά λίγοι μπροστά σε 2.000.000 άνδρες του ουκρανικού Στρατού και των μισθοφόρων του.
Η κακή αυτή οργάνωση των ρωσικών δυνάμεων, εμπόδισε την κατάληψη του Χάρκοβο και την περαιτέρω διείσδυση στο Κίεβο, ωστόσο όμως δεν επέτρεπε στους Ουκρανούς να στέλνουν δυνάμεις στα διάφορα μέτωπα γιατί τις διατηρούσαν στις μεγάλες πόλεις για την προστασία τους.
• Εν συνεχεία έρχεται η βύθιση του ρωσικού καταδρομικού «Μόσκβα» από ουκρανικό αντιπλοϊκό πύραυλο Neptune, στις 14 Απριλίου του 2022.
Επρόκειτο για μείζον χτύπημα κατά του ρωσικού Ναυτικού και κατέδειξε πως οι Ρώσοι στην θάλασσα δεν τα πάνε και τόσο καλά…
Η Ρωσία θα μπορούσε να είχε «θορυβηθεί» από την προηγούμενη επίθεση στο «Έσσεν» και να δημιουργηθεί μια ομάδα μάχης γύρω από το «Moskva», με πλοία τα οποία θα διέθεταν αντιπυραυλικά συστήματα, καθώς όπως αποδείχθηκε το «Moskva» δεν είχε τέτοιου είδους πυραυλικά.
Τέτοιου μεγέθους σκάφος χωρίς αντιπυραυλικά σήμερα είναι βυθισμένο σκάφος.
Έπρεπε να είχε υπάρξει ομάδα μάχης που να του προσέφερε την κατάλληλη αντιπυραυλική προστασία, όπως έχουν οι δυτικοί σε όλα τα σκάφη τους και ειδικά από τη στιγμή που ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου.
• Ακολούθησε η αποχώρηση των Ρώσων από το Κίεβο και το Χάρκοβο λόγω τω συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης όπως αποκάλυψε δημόσια ο Ρώσος ηγέτης Β.Πούτιν.
«Είχαν υπογράψει συμφωνία ειρήνης και μάλιστα με συγκεκριμένους όρους για την προστασίας των ρωσόφωνων μειονοτήτων, κάτι που αποτελούσε την βασική αιτία του πολέμου, αλλά «πάτησαν» τους ειρηνευτικούς όρους μόλις αποχωρήσαμε από το Κίεβο και συνέχισαν τον πόλεμο»!
Μάλιστα είπε ότι «έχουμε το έγγραφο υπογεγραμμένο» αλλά «την άλλη μέρα πέταξαν τη συμφωνία στα σκουπίδια!».
Εδώ οι Ρώσοι την πάτησαν καθώς εμπιστεύτηκαν Ουκρανούς και Αγγλοσάξονες και το λάθος τους αυτό τους στοίχισε πολλές χιλιάδες νεκρούς και άσκοπη αιματοχυσία.
• Στις 17 Μαΐου 2022, ύστερα από 83 ημέρες ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών μονάδων στρατού, καταλήφθηκε η πόλη της Μαριούπολης από τους Ρώσους.
• Ακολούθησε η ουκρανική αντεπίθεση του Αυγούστου του 2022 η οποία και διήρκεσε μέχρι και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς όπου και καταλήφθηκε η πόλη της Χερσώνας.
Οι Ουκρανοί με σαφή αριθμητική υπεροχή καθώς οι Ρώσοι μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν το πολύ 200.000 στρατιώτες σε ένα μέτωπο 1500 χλμ. ανακατέλαβαν περίπου το 5% της επικράτειας τους και εκτός της πόλης της Χερσώνας κατέλαβαν και τις πόλεις Λίμαν, Ιζίουμ και Κουπιάνσκ πιέζοντας τους Ρώσους στο Ντόνμπας.
• Το Δεκέμβριο του 2022 ξεκινάει η μεγάλη επίθεση των Ρώσων στην στρατηγική πόλη Μπάκχμουτ, η οποία τελικά καταλήφθηκε από τις μονάδες της Bάγκνερ, μία ιδιωτική οργάνωση και όχι δύναμη του τακτικού ρωσικού Στρατού, στις αρχές Μαΐου.
• Αρχές Ιουνίου του 2023 έλαβε χώρα η ανταρσία του Γεβγένι Πριγκόζιν και της Βάγκνερ.
• Την ίδια ακριβώς περίοδο ξεκίνησε και η μεγάλη δεύτερη ουκρανική αντεπίθεση με ταξιαρχίες εξοπλισμένες με δυτικά όπλα και εκπαιδευμένες από Δυτικούς.
Μία αντεπίθεση η οποία είχε διάρκεια τεσσάρων περίπου μηνών και απέτυχε παντού κοστίζοντας πολλές χιλιάδες νεκρούς στην Ουκρανία με αποτέλεσμα ο ουκρανικό Στρατός να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψανδρίας.
• Στις αρχές Οκτωβρίου του 2023 ξεκίνησε η μεγάλη μάχη της Αβντιίβκα η οποία και έληξε στα μέσα Φεβρουαρίου του 2024 με συντριπτική ήττα των Ουκρανών.
Στα πλαίσια αυτής της σύγκρουσης περιλαμβάνεται και η κατάληψη της Μαρίνκα τον Δεκέμβριο του 2023, από τους Ρώσους, η οποία και αυτή θεωρείται πολύ μεγάλης σημασίας στρατιωτική επιτυχία.
Άλλωστε είναι μια πόλη που απέχει από την Αβντιίβκα μόλις 15 χλμ.
Όπως δείχνει να εξελίσσεται ο πόλεμος αυτός, οι Ρώσοι έχουν αποκτήσει σαφές πλεονέκτημα έναντι των Ουκρανών καθώς το Κίεβο έχει αναλώσει σχεδόν όλες τις εφεδρείες του και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα πυρομαχικά.
Αντιθέτως, η ρωσική αμυντική βιομηχανία προσφέρει αφειδώς πυρομαχικά και οπλικά συστήματα στις ρωσικές δυνάμεις.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δείχνουν να βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης σε ό,τι αφορά του τι μπορούν να προσφέρουν ως βοήθεια στο Ουκρανούς.