Στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν στο σύστημα του πυροβολικού Panzerhaubitze 2000 έφτασαν Ουκρανοί στρατιωτικοί.
Το είδος αυτό τεθωρακισμένου αυτοκινούμενου πυροβόλου θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με απλές οβίδες, το δραστικό βεληνεκές του φθάνει τα 30 χιλιόμετρα. Με ειδικά βελτιωμένα πυρομαχικά, το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 40-50 χλμ., σύμφωνα με την Bundeswehr.
Κάθε τέτοιο πυροβόλο έχει πενταμελές πλήρωμα.
Μελλοντικά πληρώματα, συντηρητές και διερμηνείς έφθασαν στη γερμανική επικράτεια χθες. Η εκπαίδευσή τους ξεκινά σήμερα στη Σχολή Πυροβολικού της Μπούντεσβερ, στο Ίνταρ-Όμπερσταϊν, διευκρίνισαν οι πηγές του dpa. Ο αριθμός των μελών πληρωμάτων που έφθασαν στη Γερμανία ξεπερνά τα 60.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η Κριστίνε Λάμπρεχτ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Βερολίνο θα διαθέσει στην Ουκρανία επτά τέτοια πυροβόλα. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε από την πλευρά της στα τέλη Απριλίου πως θα παραδώσει επίσης «περιορισμένο αριθμό» τέτοιων συστημάτων.
Η εκπαίδευση των πληρωμάτων αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 ημέρες, ανάλογα με την εξοικείωση των Ουκρανών στρατιωτικών με όπλα του είδους.
Όπως εξηγούν ειδικοί, η χρήση των πυροβόλων αυτών σε συνδυασμό με δεδομένα αναγνώρισης θα επιτρέπουν να βομβαρδίζονται στόχοι σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις απ’ ό,τι σήμερα.
«Δε μπορούμε να αμυνθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ»
Εντωμεταξύ, προσωπάρχης της καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Σμιτ ανέφερε πως η Γερμανία δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας χωρίς τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».
Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο κ. Σμιτ επισήμανε ακόμη ότι «για αυτό συνεργαζόμαστε τόσο στενά και καλά, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσουμε ως συμμαχία ισχυρών εταίρων σε αυτόν τον κόσμο» και, ερωτώμενος εάν η Γερμανία θα μπορούσε να αναλάβει διεθνή ηγετική θέση, ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία ενεργεί πρωτίστως μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, όπως είπε, ήταν και το μήνυμα που προσπάθησαν να μεταφέρουν στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήδη πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.