Το Ισραήλ σχεδιάζει να πλημμυρίσει τις σήραγγες της Χαμάς με ένα είδος νευροπαραλυτικού αερίου ή χημικού όπλου, σύμφωνα με όσα είπε ο πρώην επικεφαλής της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye, ο Μεσάαλ ανέφερε σε συνέντευξη του στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Sada El Balad, ότι οι ΗΠΑ έχουν πει στο Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή και να συνεχίσουν να χτυπούν τη Γάζα από τον ουρανό.
«Έχουμε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές ότι το σχέδιο των ΗΠΑ με το Ισραήλ είναι να στείλουν ειδικές δυνάμεις, που θα έχουν κοινή διοίκηση, για να… χρησιμοποιήσουν νευροπαραλυτικά αέρια, με στόχο να παραλύσουν οι μαχητές που βρίσκονται στις σήραγγες, ώστε να μην σκοτώσουν τους ομήρους ή τους αιχμαλώτους που κρατούνται σε αυτές τις σήραγγες», είπε ο πρώην αρχηγός Χαλέντ Μεσάαλ.
Το τεράστιο δίκτυο σηράγγων της Γάζας παρέχει στους μαχητές της Χαμάς διέξοδο κάτω από κατοικημένες αστικές περιοχές και χρησιμεύει επίσης ως χώρος όπου οι ηγέτες της Χαμάς και τα όπλα τους προστατεύονται από πιθανές αεροπορικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με έκθεση του Al Jazeera το 2014, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500 σήραγγες που διασχίζουν την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.
Από τι εξαρτάται το σχέδιο
Μια αραβική πηγή δήλωσε στο Middle East Eye, ότι το σχέδιο που φέρεται να ετοιμάζει το Ισραήλ «εξαρτάται από το στοιχείο του αιφνιδιασμού… χρησιμοποιώντας διεθνώς απαγορευμένα αέρια, νευροπαραλυτικό αέριο, και χημικά όπλα.»
Τα περισσότερα νευροπαραλυτικά αέρια μπορούν να σκοτώσουν σε διάστημα από ένα έως 10 λεπτά, παραλύοντας το αναπνευστικό κέντρο του κεντρικού νευρικού συστήματος και τους μύες γύρω από τους πνεύμονες.
Τα συμπτώματα της έκθεσης στο αέριο περιλαμβάνουν ναυτία και βίαιους πονοκεφάλους, θολή όραση, σάλια, μυϊκούς σπασμούς, αναπνευστική ανακοπή και απώλεια συνείδησης.
Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1972 για τα βιολογικά και χημικά όπλα, αλλά η χρήση βιολογικών όπλων είναι παράνομη εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, από το Πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925.
Τι ανέφερε για την χερσαία εισβολή
Στην συνέντευξή του επίσης ο Μεσάαλ ανέφερε ότι η χερσαία εισβολή θα είναι μη συμβατική, προσθέτοντας ότι, τόσο το Ισραήλ, όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να περιορίσουν τον αριθμό των θυμάτων από την πλευρά τους.
«Οι Αμερικάνοι λένε ότι δεν θέλουν να επαναλάβουν το σενάριο της Φαλούτζα που είναι χερσαία εισβολή και σύγκρουση, αλλά μάλλον το σενάριο της Μοσούλης που είναι να βομβαρδίσουν από ψηλά», είπε ο πρώην ηγέτης της Χαμάς, αναφερόμενος στα γεγονότα που ακολούθησαν την εισβολή στο Ιράκ το 2003, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από ιρακινές ομάδες κατά τη διάρκεια μιας χερσαίας επίθεσης στη μάχη της Φαλούτζα.