ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν δεν ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ όπως έκαναν στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχει γούστο»
prodeals

Προβληματισμό προκαλεί στο ΓΕΣ η ευκολία καταστροφής δύο ουκρανικών συστοιχιών α/α συστημάτων NASAMS που είναι υποψήφια για την Ελλάδα!

Επλήγη και καταστράφηκε επίσης μια μεγάλη αποθήκη με βλήματα PAC-3 του συστήματος MIM-104 Patriot

Προβληματισμό προκαλεί στο ΓΕΣ η ευκολία καταστροφής δύο ουκρανικών συστοιχιών α/α συστημάτων NASAMS που είναι υποψήφια για την Ελλάδα!

Προβληματισμό προκαλεί η καταστροφή από ρωσικά υπερ-υπερηχητικά βλήματα Kh-47M2 Kinzhal τουλάχιστον δύο συστοιχιών του αντιαεροπορικού συστήματος NASAMS (και δευτερευόντως μια μεγάλη αποθήκη με βλήματα PAC-3 του συστήματος MIM-104 Patriot).

Eίναι η πρώτη φορά που καταστρέφονται στο έδαφος συστήματα NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System), νορβηγικής και αμερικανικής κατασκευής, τα οποία είναι και υποψήφια για την αντικατάσταση των ΜΙΜ-23 I.HAWK στην μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς ομπρέλα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας της Ελλάδας.

Από το 2019 και μετά διατίθεται η νεότερη έκδοση NASAMS III.

Τα συγκεκριμένα που καταστράφηκαν είναι της έκδοσης NASAMS/NASAMS II που χρησιμοποιεί βλήματα AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile), ενώ στην έκδοση NASAMS III μπορεί να χρησιμοποιήσει και βλήματα μικρού βεληνεκούς AIM-9X Block.2 Sidewinder.

Το μέγιστο βεληνεκές του συστήματος είναι συνάρτηση της έκδοσης του AIM-120 και είναι μεταξύ 15-25 χιλιομέτρων (με βλήματα AIM-120B/C5/C7) ή 50 χιλιόμετρα (με βλήματα AMRAAM-ER).

Το NASAMS αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, απέκτησε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα το 1995 και πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το 1998.

Η διαφορά μεταξύ του NASAMS και του NASAMS II είναι η ενσωμάτωση συστημάτων ζεύξης δεδομένων Link-16/Link-11 και η υιοθέτηση του βελτιωμένου ραντάρ AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel.

Η έκδοση NASAMS III προσθέτει την ικανότητα εκτόξευσης βλημάτων AIM-9, ενώ ενσωματώνει και βελτιωμένους εκτοξευτές για χρήση τους ως SHORADS.

Η τυπική σύνθεση μιας πυροβολαρχία NASAMS ΙΙ είναι 12 εξαπλοί εκτοξευτές, οκτώ (8) AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel, ένα (1) κέντρο ελέγχου πυρός, μια (1) ηλεκτροπτική κάμερα MSP-500 και ένα (1) αυτοκινούμενο κέντρο TCC (Tactical Control Cell).

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν σε δύο φάσεις στις 10 Μαρτίου του 2022 και στις 24 Ιανουαρίου 2023.

Και οι δύο παρουσιάσεις έχουν γίνει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) από στελέχη της αμερικανικής Raytheon

Το NASAMS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Raytheon και της νορβηγικής Kongsberg και έχει γνωρίσει σημαντική εμπορική επιτυχία, τόσο στην αρχική του έκδοση (NASAMS) όσο και στη βελτιωμένη έκδοση NASAMS II η οποία έγινε διαθέσιμη από το 2006 και μετά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ελληνικοί ΜΙΜ-23 I.HAWK έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί πριν δέκα χρόνια, αλλά η οικονομική καταστροφή που έφεραν τα Μνημόνια δεν το επέτρεψε με αποτέλεσμα η μέση αντιαεροπορική προστασία της χώρας, αρμοδιότητα του Στρατού Ξηράς, να υφίσταται μόνο εν μέρει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.