Ο Β.Πούτιν έγινε από χθες ο πρώτος ηγέτης της Ρωσίας ή της προκατόχου κρατικής οντότητας, της Σοβιετικής Ένωσης, που από τον Β’ΠΠ καταλαμβάνεται επί των ημερών του από εχθρική δύναμη ρωσικό έδαφος!
Αυτό έγινε πράξη με την κατάληψη από τους Ουκρανούς της πόλης Λίμαν της «Νέας Ρωσίας», όπως την χαρακτηρίζει πλέον ο ίδιος ο Β.Πούτιν την περιοχή Ντονμπάς και Λουγκάνσκ, καθώς πριν λίγο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε νόμιμες τις συνθήκες ενσωμάτωσης, οι οποίες υπογράφηκαν την κα Παρασκευή (30/9) στο Κρεμλίνο από τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν και τους επικεφαλής των αυτονομιστικών, κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας.
Το δικαστήριο αναγνωρίζει τις συνθήκες που υπέγραψε η Μόσχα με τις τέσσερις πρώην ουκρανικές περιφέρειας, Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ ως «σύμφωνες με το Σύνταγμα της Ομοσπονδίας της Ρωσίας».
Απομένει η τυπική έγκριση αύριο Δευτέρα από την Δούμα (επισπεύσθηκε η έγκριση που ήταν να γίνει την Τρίτη), αλλά το γεγονός δεν αλλάζει: Μετά την υπογραφή Πούτιν την Παρασκευή, έπεσε στα χέρια του εχθρού ρωσικό έδαφος το οποίο αναγνωρίστηκε ως ρωσικό από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο.
Και αυτό δεν έχει σχέση με την μέχρι στιγμής επικράτεια του Ντονμπάς που πρέπει να ανακαταληφθεί. Μιλάμε για τις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση Β.Πούτιν.
Η ταπείνωση και το προσωπικό πλήγμα στον Ρώσο πρόεδρο, ένα από τα, όχι λίγα, κατά την διάρκεια αυτού του επτάμηνου πολέμου μπορεί να συγκριθεί μόνο με την βύθιση της ναυαρχίδας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του καταδρομικού «Μόσκβα».
Η απώλεια του «Μόσκβα» ήταν απώλεια ρωσικής επικράτειας, καθώς τα πολεμικά πλοία που φέρουν την σημαία ενός κράτους θεωρούνται ως «επικράτεια» του κράτους αυτού.
Εν πάση περιπτώσει, μετά τους πανηγυρισμούς της Παρασκευής ήρθε η ψυχρολουσία του Σαββάτου στην Μόσχα, καθώς χάνεται η πύλη προς το Σλαβιάνσκ, το οποίο είναι ρωσοκρατούμενο και ο πληθυσμός του έχει υποφέρει πολλά την τελευταία οκταετία από τα καθεστώτα του Κιέβου.
Ο Γεβγένι Πριμακόφ, επικεφαλής της Γραμματείας Απόδημων Ρώσων, έγραψε ότι «δώσαμε μια ρωσική πόλη στον εχθρό για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
με πολλούς αναλυτές να καταφέρονται κατά του υπουργείου Άμυνας (προσωπικά κατά του Σ.Σοιγκού), του Γενικού Επιτελείου (αρχηγός Β.Γερασένκο), και του πρόσφατα μετακινηθέντα ως διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, στρατηγού Αλεξάντερ Λαπίον, όπως ο ηγέτης της Τσετσενίας Ρ,Καντίροφ.
Σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού εθελοντών Wagner Group Ι.Πριγκόζιν, σε ένα παράξενο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για τις αιτίες της μέχρι στιγμής ρωσικής αποτυχίας στην ανάσχεση της ουκρανικής επίθεσης στην περιφέρεια του Χάρκοβου, «αθώωσε» τον Αλεξάντερ Λαπίν, αλλά ζήτησε «τα κεφάλια» των άλλων δύο.
Το πρόβλημα όμως είναι του Β.Πούτιν πρώτα και κύρια. Αυτός είναι ο ηγέτης. Μπορεί η διαχρονική ρωσική «δυσκινησία» σε ότι αφορά την υιοθέτηση των νεότερων εξελίξεων στο τομέα της Άμυνας όπως είναι τα μαχητικά UAV και τα αιωρούμενα πυρομαχικά, να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την μέτρια εξέλιξη της τακτικής κατάστασης στα μέτωπα (παραμένει φυσικά ως γεγονός η «απελευθέρωση» του 20-23% από τον «ουκρανικό ζυγό» από το 2014), αλλά το πολιτικό του πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.
Για την χρήση πυρηνικών όπλων, έστω τακτικών, με τον κλασικό τρόπο, κάτι που υπαινίχθηκε ο Ρ.Καντίροφ, στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, ούτε λόγος.
Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να ριχθούν πυρηνικά όπλα στο ρωσικό έδαφος από την Ρωσία.
Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση η ίδια η Ρωσία να νεκρώσει δικές της περιοχές.
Άλλωστε, για ποιο λόγο να το κάνει από την στιγμή που δεν έχει να αντιμετωπίσει συγκεντρωμένες εχθρικές δυνάμεις σε ένα τομέα.
Δέκα χιλιάδες Ουκρανοί διάσπαρτοι σε ένα μέτωπο 30 χλμ. δεν δικαιολογούν χρήση πυρηνικών όπλων
Να ριχθούν τακτικά πυρηνικά στην δυτική Ουκρανία, σε πολωνόφωνες περιοχές-κόμβους, για να νεκρώσουν τις μεταφορές όπλων από ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι πιθανό, αλλά μετά, τι; Και με τι είδους αποτέλεσμα;
Έπειτα, έχουν τεθεί και πολιτικά ερωτήματα στρατιωτικής φύσεως τα οποία δεν έχουν απαντηθεί ακόμα από την ρωσική ηγεσία: Γιατί δεν κτυπήθηκε ο Β.Ζελένσκι και το επιτελείο του όταν επισκέφθηκε το Ιζίουμ, μία εβδομάδα μετά την πτώση του;
Ρώσοι αξιωματικοί της Αεροπορίας και του Πυροβολικού διατείνονται με αναρτήσεις στα social media ότι «Αν μας είχαν δώσει την έγκριση θα τους είχαμε εξοντώσει όλους».
Το πρόβλημα του Β.Πούτιν είναι ότι οι μεσαίοι αξιωματικοί των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυσαρεστημένοι από τα προϊστάμενα κλιμάκια.
Τους καταλογίζουν «παλαιολιθικές απόψεις» σε ζητήματα τακτικής χρήσης όπλων, ενώ κατηγορούν και γενικότερα το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα που ηγείτο ο αντιπρόεδρος Ν.Ρογκόζιν ότι «Δεν είχαν παρακολουθήσει τις εξελίξεις σε όπλα και τακτικές παγκοσμίως και αναλώθηκαν σε έρευνα και ανάπτυξη όπλων που είναι ακατάλληλα για το τακτικό πεδίο» και υπαινίσσονται και λάθος επιλογές από την πολιτική ηγεσία με την διάθεση περιορισμένων κονδυλίων τα περασμένα χρόνια: «Είχαμε κεφάλαια διαθέσιμα αλλά δεν διατέθηκαν στην άμυνα, ούτε στα σωστά όπλα. Δαπανούμε ετησίως το 1/12 από αυτά που δαπανούν οι ΗΠΑ και όσο και είναι χαμηλότερου κόστους η δική μας αμυντική παραγωγή, δεν μπορούμε να μιλάμε για ισορροπία δυνάμεων.
Η σειρά T-14 Armata, τα ΤΟΜΑ της ίδιας σειράς, τροχοφόρα και ερπυστριοφορα, 8 χρόνια μετά ακόμα τα συζητάμε.
Τα αμερικανικά αντιαρματικά Javelin δεν έκαναν ζημιά στα άρματα μάχης, αλλά τα αιωρούμενα πυρομαχικά την έκαναν.
Τα αντιαρματικά των Ουκρανών, όμως, έκαναν μεγάλη ζημιά στα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ. Αυτό δεν έπρεπε να γίνει».
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, εκδότης του περιοδικού Arsenal of the Fatherland Alexei Leonkov, τόνισε σε συνέντευξή του ότι «Χρειαζόμαστε την ύπαρξη αυξημένης θωρακικής προστασίας στα ελαφρά θωρακισμένα οχήματα, δηλαδή τα οχήματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Στη σύγχρονη μάχη, τα ελαφρά θωρακισμένα οχήματα δεν δικαιολογούνται πάντα στο πεδίο της μάχης, ο εχθρός έχει πάρα πολλά όπλα που μπορούν να τον καταστρέψουν. Άρα πρέπει να σταματήσουν να στέλνονται στην σφαγή».
Μια μικρή λεπτομέρεια: Το 100% των ελληνικών ΤΟΜΠ και τα ελάχιστα ΤΟΜΑ, είναι υπερ-ελαφρά θωρακισμένα…
Και όλα αυτά ενώ στο πολιτικό-οικονομικό πεδίο η Ρωσία τα πάει κάτι παραπάνω από καλά: Αυξημένα έσοδα, «παγώνει» την Ευρώπη με την διακοπή της ροής φυσικού αερίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του εχθρού, έχει συνασπίσει το μπλοκ Κίνας-Ινδίας-Αράβων κατά των ΗΠΑ και ελέγχει τον ΟΠΕΚ+…
Η επικείμενη συντριβή Μπάιντεν τον Οκτώβριο (σήμερα ηττήθηκε το φιλοαμερικανικό κόμμα στην Βουλγαρία) και η πτώση κυβερνήσεων Ντράγκι και Τζόνσον, η υπονόμευση της γερμανικής κυβέρνησης σε επίπεδο συνείδησης των πολιτών είναι μεγάλα πολιτικά επιτεύγματα.
Μένουν τα στρατιωτικά επιτεύγματα για να κερδίσει ο Β..Πούτιν την παρτίδα…