Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι ζήτησε «μέγιστο επίπεδο αυτοσυγκράτησης» εν μέσω της κατάστασης στη μεθοριακή περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ (NPP), για την αποφυγή πυρηνικού ατυχήματος.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα με πιθανές σοβαρές ραδιολογικές συνέπειες. Είμαι προσωπικά σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές και των δύο χωρών και θα συνεχίσω να ασχολούμαι με το θέμα. Θα συνεχίσω να ενημερώνω τη διεθνή κοινότητα όπως χρειάζεται», ανέφερε σε δήλωση στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Ο Γκρόσι σημείωσε επίσης ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η φυσική ακεραιότητα ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ανεξάρτητα από την τοποθεσία του.

Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία παρακολουθεί την κατάσταση σχετικά με «τις αναφερόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Κουρσκ (NPP).»

«Λόγω της φερόμενης σημαντικής στρατιωτικής δραστηριότητας, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλα τα μέρη τους επτά απαραίτητους πυλώνες για τη διασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, τονίζω τις πέντε συγκεκριμένες αρχές που βοηθούν στη διασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας που έχουν ιδρύθηκε για τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye στο πλαίσιο της τρέχουσας σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας, και τα οποία ισχύουν εξίσου σε αυτήν την κατάσταση» πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ.