Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις που μαρτυρούν δέσμευση για συμπόρευση με διπλωματική λύση.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στον πόλεμο, υπόσχεται όμως να συνεχίσει τις ειλικρινείς προσπάθειες για διπλωματική λύση.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη και να είναι ενωμένοι όσον αφορά σε θέματα άμυνας.

Σχετικά με τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα, για τις οποίες το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία και το Κίεβο κάνει από την πλευρά του λόγο για ρωσική προπαγάνδα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας της χώρας του λαμβάνει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Σε μια περίοδο που η Άγκυρα επιχειρεί να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός, οι επαφές ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα έχουν πυκνώσει, με το θεμα των ρωσικών S-400 να τίθεται ξανά επί τάπητος.  Πρόταση «βόμβα» φέρεται να έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που η Άγκυρα έχει στην κατοχή της.

Σε αντάλλαγμα στο «τραπέζι» μπαίνει η προοπτική η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε εκδιωχθεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα σήμαινε ότι θα «τορπιλιζόταν» η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία αφού θα έπαιρνε το μέρος της Ουκρανίας, ενώ ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το συγκεκριμένο σενάριο σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά (μέχρι τώρα), ούτε έχει δώσει κάποια απάντηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία την Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ — και πόσο διατεθειμένος είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες προς τη Μόσχα να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας», αναφέρουν οι New York Times.