ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ρωσικό μαχητικό εγγύς υποστήριξης Su-25 προσβάλει θέσεις των Ουκρανών στην περιφέρεια του Κούρσκ

Αιφνιδιαστική, επικίνδυνη και ιδιαίτερα τολμηρή θεωρήθηκε η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ

Ρωσικό μαχητικό εγγύς υποστήριξης Su-25 προσβάλει θέσεις των Ουκρανών στην περιφέρεια του Κούρσκ

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Χ αποτυπώνει τη στιγμή που ένα ρωσικό μαχητικό εγγύς υποστήριξης Su-25 προσβάλει με μη κατευθυνόμενες ρουκέτες θέσεις των Ουκρανών στην περιφέρεια του Κούρσκ

Δείτε το βίντεο

Αιφνιδιαστική, επικίνδυνη και ιδιαίτερα τολμηρή θεωρήθηκε η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ, με πολλούς να διερωτώνται για το τι επιδιώκει το Κίεβο μακροπρόθεσμα αλλά και το πώς μπορεί να αντιδράσει η Ρωσία αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ.

Οι Ουκρανοί φοβούνται για αντίποινα

Ήδη από την Παρασκευή, η Ουκρανία αποφάσισε να εκκενώσει περίπου 20.000 ανθρώπους από το Σούμι, που συνορεύει με τη νοτιοδυτική πλευρά της Ρωσίας, όπου προσβλέπει η Ουκρανία, γεγονός που συνιστά ένδειξη ότι η Μόσχα θα επιδιώξει αντίποινα.

Η επίθεση στο Κουρσκ ξεκίνησε την Τρίτη και εκτιμάται ότι μετείχαν χιλιάδες στρατιώτες, 2,5 χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η επιχείρηση φαίνεται να σχεδιάστηκε προσεκτικά και να εκτελέστηκε σχολαστικά και με άκρως απόρρητο τρόπο, αιφνιδιάζοντας τη Ρωσία και τον κόσμο.

Τι επιδιώκει η Ουκρανία

Πολλοί διερωτώνται για το τι επιδιώκει η Ουκρανία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πέραν του σοκ που προκάλεσε στη Ρωσία, στην οποία και απέδειξε ότι τα σύνορά της δεν είναι ασφαλή, με τους αναλυτές να αναπτύσσουν εξηγήσεις αλλά και θεωρίες, αναφέρει το Sky News.

Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, η επίθεση θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει η Ουκρανία και να κρατήσει εδάφη που θα χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ουκρανικών δυνάμεων που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση, θα απαιτούσε δέσμευση ουκρανικών στρατευμάτων σε βάθος χρόνου για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές προσπάθειες να τους απωθήσουν. Ασαφές παραμένει αν το Κίεβο διαθέτει το τεράστιο δυναμικό που απαιτεί αυτό το σενάριο.

Η δεύτερη θεωρία θέλει την Ουκρανία να ελπίζει να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από τις θέσεις του μετώπου στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει τις δικές της άμυνες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην είναι απαραίτητο, δεδομένου του αριθμού των εφεδρειών εντός της Ρωσίας που είναι ακόμη σε θέση να αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με την τρίτη θεωρία, η Ουκρανία ενδεχομένως επιδιώκει να καταλάβει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Κουρσκ, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να αναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από μια σημαντική εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, που είχε καταληφθεί τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Ωστόσο και πάλι πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, που θα απαιτούσε σημαντικές ενισχύσεις.

Οι κίνδυνοι της επιχείρησης

Όποιος κι αν είναι ο στόχος, η αποστολή δεν είναι χωρίς σημαντικό κίνδυνο. Σύμφωνα με το Sky News, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η επίθεση, αν και τακτικά έξυπνη, θα μπορούσε να ενδυναμώσει το αντιουκρανικό συναίσθημα μεταξύ του ρωσικού κοινού και να διευκολύνει τη Μόσχα να κινητοποιήσει περαιτέρω τον λαό της για να αντεπιτεθεί ακόμη πιο σκληρά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της Ουκρανίας είναι καταπονημένες από την επέκταση της γραμμής του μετώπου στη Ρωσία. Τα στρατεύματα εξακολουθούν να καλούνται να κρατήσουν τη γραμμή έναντι των εισβολέων Ρώσων στρατιωτών και στα βορειοανατολικά, ανατολικά και νότια της χώρας του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.