ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ρωσικό σφυροκόπημα: Ο Ζελένσκι ρίχνει στη μάχη ξανά Leopard και Abrams για να συγκρατήσει το μέτωπο

«Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο» διαβεβαιώνουν οι Ουκρανοί

Ρωσικό σφυροκόπημα: Ο Ζελένσκι ρίχνει στη μάχη ξανά Leopard και Abrams για να συγκρατήσει το μέτωπο

Ρωσικό σφυροκόπημα στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές σε εννέα περιοχές της Ουκρανίας από χθες το βράδυ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Διάφορα όπλα χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, πλήττοντας συνολικά 106 στόχους. 

Ταυτόχρονα, αντεπίθεση ξεκίνησαν οι Ουκρανοί κατά μήκος του μετώπου, στην προσπάθεια να ανακόψουν τη ρωσική προέλαση και να διασπάσουν τις γραμμές εφοδιασμού και διοικητικής μέριμνας των ρωσικών ομάδων μάχης.

Τα ουκρανικά στρατεύματα συμμετείχαν σε 155 συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό την προγούμενη ημέρα, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας.

Με Leopard, ABRAMS και M113 πραγματοποιήθηκε η προσπάθεια αντεπίθεσης προς την κατεύθυνση Κουρακόβσκι:

Αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από το 255ο Σύνταγμα Πεζικού της Ρωσίας.

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν στη μάχη 3 άρματα μάχης Leopard, 6 αμερικανικά τεθωρακισμένα M113 και περισσότερους από 100 πεζικάριους. Οι ουκρανικές απώλειες οι οποίες καταγράφονται μέχρι στιγμής αριθμούν 2 Leopards, 2 M113 και τουλάχιστον 40 στρατιώτες.

«Ακλόνητο το μέτωπο» υποστηρίζει ο Ο.Σίρσκι

«Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε διάφορα μέτωπα, αλλά οι προσπάθειές τους να διαρρήξουν την άμυνα της Ουκρανίας έχουν αποτύχει» δήλωσε ο ανώτατος διοικητής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι στις 12 Μαΐου.

Η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα στις περιοχές Κουπιάνσκ, Σιβέρσκ, Λυμάν και Ποκρόφσκ, με συνεχιζόμενες μάχες, σύμφωνα με τον Ο.Σίρσκι.

«Ο εχθρός έχει σημειώσει μερικές επιτυχίες σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες, οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας απωθούν τον εχθρό και ενισχύουν την τακτική τους θέση», ανέφερε ο στρατηγός.

Επίσης, η Ρωσία φαίνεται να συνεχίζει την επίθεσή της ανατολικά του Τσάσιβ Γιαρ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Ο Ο.Σίρσκι χαρακτήρισε την κατάσταση στο Χάρκοβο ως «δύσκολη» μετά την εντατικοποίηση της ρωσικής τακτικής κίνησης στην περιοχή στις 10 Μαΐου. Τα ουκρανικά στρατεύματα «αντιστέκονται στις συνοριακές περιοχές» και «καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουν τις αμυντικές τους γραμμές και θέσεις» δήλωσε.

Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν περιοριστεί στα συνοριακά χωριά της περιοχής που η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία ονομάζει «γκρίζα ζώνη», ενώ η Ρωσία κατέλαβε πέντε οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Χάρκοβο: Πλετενίβκα, Οχίρτσεβε, Μπορίσιβκα, Πύλνε και Στριλέχα.

«Οι μονάδες των Αμυντικών Δυνάμεων εμπλέκονται σε σκληρές αμυντικές και οι προσπάθειες των Ρώσων κατακτητών να σπάσουν την άμυνά μας έχουν σταματήσει. Οι μονάδες πληροφοριών μας, το πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα εργάζονται αδιάκοπα», δήλωσε ο Ο.Σίρσκι.

«Black Out» σε ολόκληρες περιοχές από τα ρωσικά πλήγματα σε υποδομές παραγωγής και διαμοιρασμού ενέργειας

Χιλιάδες σπίτια σε επτά περιφέρειες αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος λόγω των ρωσικών επιθέσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, 1.146 σπίτια στο Χάρκοβο έμειναν χωρίς ρεύμα, 4.600 σπίτια στο Ντόνετσκ, 2.418 στην Ζαπορίζια, 450 στο Μικολάιβ και 510 στο Σούμι.

Παρά την επανασύνδεση ορισμένων οικισμών σήμερα, χιλιάδες συνεχίζουν να βρίσκονται σε μπλακ άουτ.

Επιπλέον, η Ρωσία είχε διεξαγάγει μαζική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές στις 8 Μαΐου σε κεντρικές και δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, σημειώνοντας την πέμπτη επίθεση κατά του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας από την αρχή του έτους.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν η αναγκαστική παύση λειτουργίας για τουλάχιστον δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Η κρατική εταιρεία Ukrenergo προειδοποίησε στις 10 Μαΐου για «σημαντική έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας» στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έλαβε έκτακτα παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία για να καλύψει τις ανάγκες της, όπως αναφέρθηκε από το υπουργείο Ενέργειας στις 11 Μαΐου.

Οι αξιωματούχοι του Κιέβου άρχισαν να μειώνουν τον απογευματινό φωτισμό των δρόμων, όπως ανακοίνωσε στις 9 Μαΐου ο Σέρχιι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.

Η Ukrenergo επέβαλε επίσης περιορισμούς στην παροχή ρεύματος στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις από τις 6 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, χωρίς να επηρεάσει τους οικιακούς καταναλωτές στο Κίεβο.

Ο Σ.Πόπκο προέτρεψε τους κατοίκους του Κιέβου να εξοικονομούν χρήματα και να περιορίζουν τη χρήση ενέργειας από τις 6 μ.μ. έως τις 11 μ.μ., καθώς αυτές είναι «οι πιο κρίσιμες ώρες φόρτισης για το ηλεκτρικό δίκτυο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.