Οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν επίθεση κατά της ρωσικής πόλης Μπελγκορόντ το Σάββατο, σκοτώνοντας 24 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 24. 

Ο βετεράνος στρατιωτικός παρατηρητής Σκοτ Ρίτερ περιγράφει τους λόγους που πιθανόν έκαναν το Κίεβο για να σχεδιάσει την επίθεση στο Μπέλγκοροντ.

«Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι κτυπούν εναντίον στρατιωτικών στόχων, αλλά η χρήση πυρομαχικών διασποράς και οι στόχοι που έπληξαν… δείχνουν ότι επρόκειτο για μια ξεκάθαρη περίπτωση αδιάκριτης χρήσης στρατιωτικών όπλων εναντίον αποκλειστικά μη στρατιωτικών στόχων – ένα ακραίο έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο Σκοτ Ρίτερ στο Sputnik σε ένα βιντεοσκοπημένο σχόλιο απαντώντας στην επίθεση με βόμβες διασποράς του Σαββάτου στο Μπέλγκοροντ.

«Η χρονική συγκυρία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – μιας από τις πιο ευρέως εορταζόμενες γιορτές στη Ρωσία, νομίζω ότι έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει ένα ψυχολογικό πλήγμα κατά του ρωσικού λαού, αλλά και για να προκαλέσει κάποιο είδος αντίδρασης από τη ρωσική κυβέρνηση που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να δημιουργήσει την υπόθεση ή να επαναδιατυπώσει την υπόθεση στους δυτικούς συμμάχους της για την ανάγκη συνέχισης της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης», εξήγησε ο πρώην πεζοναύτης και επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ.

«Μέχρι σήμερα, η ρωσική κυβέρνηση έχει δείξει την ικανότητα να είναι πολύ ώριμη στην αντίδρασή της, να μην αντιδρά υπερβολικά. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα προβεί σε αντίποινα κατά των υπευθύνων σε χρόνο και τόπο της επιλογής τους. Αλλά η ουσία είναι ότι, καθώς μπαίνουμε στο νέο έτος, βλέπουμε την Ουκρανία να γίνεται όλο και πιο απελπισμένη. Είναι εγκαταλελειμμένη από τη Δύση και κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν κάποιο είδος καταστροφικού γεγονότος που μπορεί να ξανακερδίσει τη φαντασία της Δύσης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα», τόνισε ο Ρίτερ.

Όσον αφορά το κίνητρο του Κιέβου, ο Ρίτερ πιστεύει ότι είναι απλό.

«Ο σκοπός αυτού φαίνεται να είναι καθαρά εκδίκηση. Την προηγούμενη ημέρα, η Ρωσία είχε πλήξει αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους σε ένα από τα μεγαλύτερα μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση την Ουκρανία, έδειξε ότι η άμυνά της ήταν εντελώς ανεπαρκής και έστειλε επίσης ένα μήνυμα στη συλλογική Δύση ότι η συνέχιση του εφοδιασμού της Ουκρανίας με όπλα και πυρομαχικά θα αντιμετωπιστεί με ρωσική απάντηση. Η ουκρανική απάντηση ήταν να στοχοποιηθούν Ρώσοι πολίτες», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ρωσικά πλήγματα της Παρασκευής περιελάμβαναν τη χρήση περισσότερων από 120 βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ και δεκάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με τις επιθέσεις να στοχεύουν ενεργειακές εγκαταστάσεις, στρατιωτικά αεροδρόμια, λιμάνια, τερματικούς σταθμούς καυσίμων, στρατιωτικά επιτελεία και αποθήκες πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης που περιείχε πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που είχαν σταλεί στο Κίεβο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.