ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Σ.Ρίτερ: «Ο ουκρανικός Στρατός θα καταρρεύσει μέχρι τα μέσα του 2024»

«Δεν μας έχει μείνει τίποτα να δώσουμε»

Σ.Ρίτερ: «Ο ουκρανικός Στρατός θα καταρρεύσει μέχρι τα μέσα του 2024»

Η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς το Κίεβο έχει στερέψει, σφραγίζοντας τη μοίρα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο Σκοτ Ρίτερ, πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ.

«Η ημέρα που η Δύση παρέδιδε εκατοντάδες άρματα μάχης, εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, εκατοντάδες πυροβόλα έχει τελειώσει», δήλωσε στο Sputnik ο Scott Ritter, στρατιωτικός αναλυτής και πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

«Απλώς δεν μας έχει μείνει τίποτα να δώσουμε. Έτσι, το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ο Ζελένσκι είναι τα πεντακοσάρικα πακέτα τεθωρακισμένων, τα πεντακοσάρικα οχήματα μάχης πεζικού, μερικά πυρομαχικά και ίσως ένα ή δύο F-16. Θα θέλει πολλά χρήματα για να συνεχίσει, όχι μόνο για να συντηρήσει τη χρηματοδότηση του ουκρανικού κράτους, αλλά και για να συντηρήσει το λάδωμα της ουκρανικής διαφθοράς, γιατί αυτό είναι το μόνο πράγμα που κρατά τον Ζελένσκι στην εξουσία».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ του νόμου για την εξουσιοδότηση της εθνικής άμυνας (NDAA) στις 14 Δεκεμβρίου. Το νομοσχέδιο παρέτεινε την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2026, εγκρίνοντας 300 εκατομμύρια δολάρια για το Κίεβο για το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, καθώς και για το επόμενο. Παρόλα αυτά, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης παραδέχονται ότι πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε ο Μπάιντεν.

Τόσο οι Αμερικανοί ψηφοφόροι όσο και τα μέλη του Κογκρέσου έχουν γίνει επιφυλακτικοί ως προς τη διοχέτευση περισσότερων χρημάτων στην Ουκρανία. Σχεδόν το 50% των Αμερικανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον δαπανά «πάρα πολλά» σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα των FT-Michigan Ross. Το συναίσθημα αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη συντριπτική ήττα του Κιέβου κατά την αντεπίθεση του καλοκαιριού.

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι του Κιέβου συμπεριφέρονται σαν να αγνοούν απολύτως την ανησυχητική τάση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας παρέδωσε στους Αμερικανούς ομολόγους τους έναν «κατάλογο με εξοπλισμούς για την κάλυψη των αναγκών των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας»

Εκτός από βλήματα πυροβολικού, μαχητικά F-16, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, ο κατάλογος περιλάμβανε επίσης μαχητικά αεροσκάφη F-18 Hornet, επιθετικά ελικόπτερα Boeing Apache, ελικόπτερα Lockheed Martin Black Hawk, ακόμη και το σύστημα αεράμυνας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), μεταξύ άλλων κορυφαίων όπλων.

Σύμφωνα με τον Ρίτερ, υπάρχει μηδενική πιθανότητα η Ουκρανία να δει ποτέ οτιδήποτε από αυτή τη λίστα επιθυμιών, με εξαίρεση ίσως μια χούφτα παλιά μαχητικά F-16 και λίγα από τα πυρομαχικά πυροβολικού που έχουν ζητήσει.

«Αυτό είναι ένδειξη απόλυτου πανικού εκ μέρους της Ουκρανίας», πιστεύει ο Ρίτερ. «Ο Ζελένσκι πλησιάζει σε μια παραληρηματική κατάσταση, όπου φαίνεται να έχει μια νοοτροπία παρόμοια με εκείνη που είχε ο Αδόλφος Χίτλερ τις τελευταίες ημέρες στο καταφύγιο του Βερολίνου, καθώς ο Κόκκινος Στρατός πλησίαζε, όπου φαντασιωνόταν στρατούς, μετακινούσε ανύπαρκτα στρατεύματα και αεροσκάφη σε έναν χάρτη με τα χέρια του».

Ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των πεζοναυτών εξήγησε ότι η παροχή εξελιγμένου οπλισμού στο Κίεβο σημαίνει ότι πετάμε χρήματα και χάνονται ικανότητες στα μάτια της Ουάσιγκτον. Επιπλέον, το να χτυπήσει η Ρωσία μαχητικά αεροσκάφη F-18 ή τα THAAD θα δημιουργούσε ένα κακό προηγούμενο, πόσο μάλλον την πρόκληση για την ασφάλεια από την πτώση αμερικανικών τεχνολογιών στα χέρια του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον Ρίτερ.

«Η Ουκρανία δεν αποτελεί παράγοντα στα νόμιμα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογράμμισε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

«Δεν πρόκειται να θυσιαστούμε στο βωμό του ουκρανικού εθνικισμού. Τους δώσαμε κάποια υποστήριξη, αλλά αυτή η υποστήριξη ήταν απλώς αρκετή για να δημιουργήσει την αντίληψη της ουκρανικής δύναμης. Αλλά ποτέ δεν επρόκειτο να δώσουμε στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο, επειδή ποτέ δεν θα είχαν τη δυνατότητα να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο. Η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία. Δεν είναι φυσικά σε θέση να νικήσουν τη Ρωσία, ανεξάρτητα από τον εξοπλισμό που τους δίνει η Δύση. Γιατί, λοιπόν, να θυσιάσουμε τον καλύτερο εξοπλισμό που διαθέτουμε σε αυτόν τον βωμό;».

Εν τω μεταξύ, καθώς η δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μειώνεται, το Κίεβο δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να αντέξει μια πιθανή ρωσική επίθεση το 2024, πιστεύει ο Ρίτερ. Για να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, η Ουκρανία έχασε πάνω από 125.000 στρατιώτες κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της αποτυχημένης αντεπίθεσης του Κιέβου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Επί του παρόντος, ο ρωσικός στρατός βελτιώνει σταθερά τις θέσεις του κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής, μήκους σχεδόν 2.000 χιλιομέτρων, στην ειδική ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξής του.

Η μοίρα του ουκρανικού στρατού είναι σφραγισμένη, καθώς δεν έχει την πολυτέλεια μιας επιχειρησιακής παύσης για να πάρει ανάσα, σύμφωνα με τον πρώην επιθεωρητή όπλων του ΟΗΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν βλέπω την Ουκρανία να επιβιώνει για πολύ καιρό μέχρι το 2024. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει κάποια συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας μεγάλης ρωσικής επίθεσης προς την κατεύθυνση της Οδησσού κάποια στιγμή την άνοιξη του 2024. Και πιστεύω ότι αν η Ρωσία κινηθεί προς την Οδησσό εκείνη τη στιγμή, αυτό σημαίνει ότι το τέλος επίκειται για την Ουκρανία», κατέληξε ο Ρίτερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.