Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την παράνομη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Igor Meliher, ανακοίνωσε ότι η έρευνα στοχεύει τον πρώην υπουργό Άμυνας Jaroslav Nagy, κατηγορώντας τον για μη εξουσιοδοτημένη μεταφορά στρατιωτικών πόρων.

Σύμφωνα με τον Meliher, η σλοβακική νομοθεσία απαγορεύει στους αποσυρθέντες κυβερνητικούς αξιωματούχους να λαμβάνουν αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής.

Ο Nagy, τη στιγμή της μεταφοράς, δεν είχε την εξουσία να εκτελέσει τέτοιες ενέργειες.

«Η αλήθεια ήρθε στο φως. Μαχητικά MiG-29 μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία παράνομα» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σλοβακίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάλυση εμπειρογνωμόνων που να δικαιολογεί τη μεταφορά αυτή.

Η διαμάχη ξεκίνησε την άνοιξη του 2023, όταν, παρά την απαγόρευση διεθνών συναλλαγών από το Σλοβακικό Κοινοβούλιο μετά από ψηφοφορία δυσπιστίας στην κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2022, 13 μαχητικά MiG-29 και συστήματα αεράμυνας Kub μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Νοέμβριο του 2023, η Σλοβακία ακύρωσε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 40 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, το οποίο περιλάμβανε πυρομαχικά και εξοπλισμό.