Πυρομαχικά για ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 100 χλστ. παρέδωσε η κυπριακή Εθνοφρουρά στην Ουκρανία και πιθανότατα στο Κίεβο έχουν καταλήξει και τα 20 σοβιετικής κατασκευής πυροβόλα του ιδίου διαμετρήματος που έχουν αποσυρθεί από την Εθνοφρουρά και έχουν πωληθεί σε… ιδιωτικήεταιρεία!
Μία λεπτομέρεια: Τα πυροβόλα αυτά είχαν σταματήσει την τουρκική προέλαση τον Αύγουστο του 1974 στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και είχαν αποτρέψει την κατάληψή του.
Είχαν αγοραστεί από την Σοβιετική Ένωση επί Μακαρίου και αποτέλεσαν ένα εξαιρετικά αξιόπιστο όπλο για την Εθνοφρουρά.
Τα πυροβόλα έχουν βεληνεκές μεταξύ 18 και 20 χιλιομέτρων και το πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άμεση βολή, δηλαδή, ως αντιαρματικά όπλα.
Φωτογραφίες από την Ουκρανία και σχετικό βίντεο δείχνουν ότι εκεί έχουν καταλήξει:
Είναι, δε, γνωστά για την ευστοχία τους, η οποία έχει αποδειχθεί στην πράξη.
Ο χρωματισμός των πυροβόλων στα χέρια των Ουκρανών είναι μοναδικός και είναι της… Εθνικής Φρουράς.
Το ίδιο ισχύει για τα λάστιχα και το πέλμα για τον δρόμο. Τα βλήματα που κρατούν οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι μερίδες πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς.
Μέχρι και το προστατευτικό κανάβινο του πηγαίου είναι αυτό των πυροβόλων 100 χλστ.που χρησιμοποιούσε η Εθνική Φρουρά.
Η πλαστικοποιημένη σήμανση στο αριστερό μέρος του ασπιδίου ανήκει στην Δ΄ ΠΥΡΧΙΑ (Πυροβολαρχία) της 187 ΜΠΠ (Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού).
Στα δεξιά του ασπιδίου υπήρχε το μπρούντζινο εικόνισμα της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Πυροβολικού, που έχει αφαιρεθεί.
Να πούμε ότι έχει τεθεί ζήτημα πώλησης στην Ουκρανία και των κυπριακών α/α συστημάτων (SHORAD) Tor M1, αλλά και των μεσαίου βεληνεκούς Buk-M1.
Και εδώ υπάρχει θέμα έλλειψης πιστοποιητικού τελικού χρήστη που θα δημιουργούσε σοβαρό νομικό πρόβλημα στην Λευκωσία, η πώλησή τους χωρίς την άδεια της Ρωσίας, όπως και στην περίπτωση των ελληνικών α/α συστημάτων ρωσικής κατασκευής.