«Η κυβέρνηση της Εσθονίας δεν έχει πραγματοποιήσει συγκεκριμένες συζητήσεις για την αποστολή στρατευμάτων της χώρας στην Ουκρανία» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χάνο Πεβκούρ στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ERR.

Ο Πεβκούρ αντέδρασε στις δηλώσεις του συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργικού γραφείου, Μάντις Ρολ, ο οποίος ανέφερε ότι το Ταλίν συζητά την πιθανή ανάπτυξη εσθονικών στρατευμάτων σε υποστηρικτικούς ρόλους στην Ουκρανία.

Ο υπουργός είπε ότι η ιδέα της αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν έχει προχωρήσει ούτε στην Εσθονία ούτε σε επίπεδο ΕΕ αφού «δεν υπάρχει σαφής κατανόηση μεταξύ των συμμάχων τι θα φέρει».

«Πιστεύω ότι μπορεί να ερμηνεύτηκαν διαφορετικά τα λόγια του Μάντις Ρολ. Σίγουρα δεν υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά της Εσθονίας και η Εσθονία σίγουρα δεν πρόκειται να κάνει κάτι από μόνη της» είπε ο Πεβκούρ.

«Προτεραιότητα τώρα είναι η παροχή πυρομαχικών στο Κίεβο και η εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

Η ιδέα της αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έχει συζητηθεί έντονα από τότε που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η δυτική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία δεν μπορεί να «αποκλείεται» στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ και πολλοί ευρωπαίοι σύμμαχοι, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έχουν αποστασιοποιηθεί από τη δήλωση Μακρόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μακρόν, ωστόσο, στάθηκε στην πρότασή του, λέγοντας και πάλι τον Μάιο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής επανάστασης ή ενός ουκρανικού αιτήματος.