Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν μέρος σοβιετικών συστημάτων αεράμυνας που απέκτησαν μυστικά πριν από δεκαετίες για να ενισχύσουν τον στρατό της Ουκρανίας καθώς προσπαθεί να αποκρούσει ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα συστήματα, τα οποία ένας Αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι περιλαμβάνουν το SA-8, (που χρησιμοποιούν και οι ελληνικές ΕΔ) χρονολογούνται δεκαετίες πριν και αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ, αξιολογώντας τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

Τα όπλα είναι γνωστά στον ουκρανικό στρατό, ο οποίος κληρονόμησε αυτόν τον τύπο εξοπλισμού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν μικρό αριθμό σοβιετικών συστημάτων αντιαεροπορικής  άμυνας, ώστε να μπορούν να εξεταστούν από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες πληροφοριών και να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι μυστικές προσπάθειες ήρθαν στη δημοσιότητα το 1994, όταν ένα τεράστιο μεταφορικό αεροπλάνο σοβιετικής κατασκευής εθεάθη στο αεροδρόμιο Huntsville, μπροστά σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο μετέφερε ένα σύστημα αεράμυνας S-300 που είχαν αποκτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Λευκορωσία σε ένα μυστικό έργο που αφορούσε εργολάβο του Πενταγώνου που κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο που συμμετείχε στην αποστολή.

Τα S-300 της Λευκορωσίας δεν ήταν μεταξύ των συστημάτων που στάλθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!