Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε τις ανησυχίες του προς τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την πρόταση του τελευταίου να στείλει Δυτικούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία.
Η πρόταση αυτή ήρθε στο προσκήνιο στα τέλη Μαΐου, όταν ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Ολεξάντρ Σύρσκι δήλωσε ότι έχει ήδη υπογράψει έγγραφα που θα επιτρέψουν την επίσκεψη των πρώτων Γάλλων εκπαιδευτών σε κέντρα εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της αποστολής στρατευμάτων από οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, τονίζοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης εάν οι εκπαιδευτές βρεθούν στη γραμμή πυρός.
Η κλήση μεταξύ των δύο ηγετών κατέληξε χωρίς να επιλυθεί το ζήτημα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στις 4 Ιουνίου ότι η παρουσία Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία θα θεωρηθεί «νόμιμος στόχος» για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Παρά τις διαφωνίες τους, η σχέση μεταξύ Μπάιντεν και Μακρόν παραμένει «ισχυρή», σύμφωνα με το Politico.
Επιπλέον, διαφωνίες υπάρχουν και σχετικά με την πρόταση της Ουάσιγκτον να παράσχει στο Κίεβο δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα αποπληρωθεί με κέρδη από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Ο Μακρόν θεωρείται ο κύριος αντίπαλος αυτής της πρότασης μεταξύ των ηγετών των G7.