Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με παρέμβασή του, λίγη ώρα μετά την απελευθέρωση του πρώτου γκρουπ των Ισραηλινών ομήρων, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να δημιουργηθεί ένα κράτος για τους Παλαιστίνιους, δίπλα στο Ισραήλ.
Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Μπάιντεν προέτρεψε να τερματιστεί «αυτός ο κύκλος βίας» και δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να επιδιώξει μια λύση δύο κρατών «όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα μπορούν μια μέρα να ζήσουν δίπλα-δίπλα… με ίση ελευθερία και αξιοπρέπεια».
«Τις επόμενες ημέρες, θα είμαι σε συνεργασία με ηγέτες σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς εργαζόμαστε όλοι μαζί για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή. Ένα μέλλον όπου αυτού του είδους η βία είναι αδιανόητη. Ένα μέλλον όπου όλα τα παιδιά… Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι Άραβες, μεγαλώνουν γνωρίζοντας μόνο την ειρήνη».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι από το πρωί της Πέμπτης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας «η οποία επιτεύχθηκε από την εκτεταμένη διπλωματία των ΗΠΑ», οι μάχες θα σταματήσουν για τέσσερις ημέρες για να επιτραπεί μια παύση για την απελευθέρωση περισσότερων από 50 ομήρων.
«Αυτός είναι ο στόχος μας», όπως είπε στις δηλώσεις του.
Σημείωσε ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι το πρωί, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων γυναικών και μητέρων με τα μικρά παιδιά τους, μερικά εκ των οποίων είναι κάτω των έξι ετών.
Ξεχωριστά, αρκετοί υπήκοοι της Ταϊλάνδης και των Φιλιππινέζων που απήχθησαν από τη Χαμάς αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι, σημείωσε και πρόσθεσε:
«Είναι μόνο μια αρχή, αλλά μέχρι στιγμής έχει πάει καλά». Όπως επισήμανε, όλοι οι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα πέρασαν μια «τρομερή» δοκιμασία και ότι αυτή είναι η «αρχή σε ένα μεγάλο ταξίδι για θεραπεία».
Τα αρκουδάκια που περιμένουν να χαιρετήσουν αυτά τα παιδιά στο νοσοκομείο είναι μια έντονη υπενθύμιση του τραύματος που έχουν περάσει αυτά τα παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία, σημείωσε.
Η σημερινή ημέρα ήταν προϊόν «πολλής σκληρής δουλειάς και εβδομάδων προσωπικής δέσμευσης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάζονται όλο το 24ωρο για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων από τότε που αιχμαλωτίστηκαν για πρώτη φορά.
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει επανειλημμένα με τον Εμίρη του Κατάρ, τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου «για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της συμφωνίας».
«Αναμένουμε να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι αύριο. Και περισσότεροι την επόμενη μέρα, και περισσότεροι την επόμενη μέρα. Τις επόμενες μέρες αναμένουμε ότι δεκάδες όμηροι θα επιστραφούν στις οικογένειές τους».
Όπως είπε, «δεν θα σταματήσει» μέχρι να έρθουν στο σπίτι όλοι οι εναπομείναντες όμηροι στη Γάζα.
Κρίσιμη ευκαιρία η κατάπαυση πυρός
Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι η κατάπαυση πυρός είναι μια «κρίσιμη» ευκαιρία για την παράδοση τροφίμων, φαρμάκων, νερού και καυσίμων στους αμάχους στη Γάζα.
«Δεν χάνουμε ούτε ένα λεπτό», είπε, προσθέτοντας ότι έχει επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της παράδοσης ανθρωπιστικών συστημάτων στη Γάζα σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό.
Περισσότερα από 200 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και μαγειρικό αέριο έφτασαν την Παρασκευή (24/11) στο σημείο διέλευσης στην Αίγυπτο στη Γάζα.
Τα καύσιμα θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την τροφοδοσία των φορτηγών που μεταφέρουν τις προμήθειες που «σώζουν ζωές», αλλά και για τα νοσοκομεία και για αρτοποιεία. Εκατοντάδες ακόμη φορτηγά βρίσκονται επίσης στη θέση τους, έτοιμα να εισέλθουν στη Γάζα τις επόμενες ημέρες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε δε, ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μηχανισμοί για να εμποδίσουν τη Χαμάς να εκτρέψει αυτές τις προμήθειες αλλού.