Ένα «μικρό παράθυρο στην κόλαση» ανοίγει το ρεπορτάζ του CNN στα νοσοκομεία της Γάζας που εδώ και δύο μήνες κατακλύζονται από τραυματίες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.
Δεν χρειάζεται να ψάξεις να βρεις την τραγωδία στη Γάζα, βρίσκεται σε κάθε δρόμο, λέει η πολεμική ανταποκρίτρια του αμερικανικού δικτύου Κλαρίσα Γουόρντ που πέρασε μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.
Η πρόσβαση των δημοσιογράφων στη Γάζα ήταν για εβδομάδες αδύνατη από την πλευρά του Ισραήλ, αλλά και από την αιγυπτιακή, λέει η Γουόρντ.
Στη Λωρίδα της Γάζας, όπως προσθέτει, έχουν γίνει πάνω από 20.000 χτυπήματα με βόμβες μέσα στους δύο μήνες του πολέμου, περισσότερα από όσα έχουμε δει σε άλλους σύγχρονους πολέμους. Και όμως ο κόσμος εξακολουθεί να κυκλοφορεί στους δρόμους, τουλάχιστον για να αγοράσει τα βασικά.
Ωστόσο, κανένας δεν είναι ασφαλής και αυτό φαίνεται σε όλη του την τραγικότητα σε ένα νοσοκομείο που έστησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με τις βόμβες να πέφτουν μέρα-νύχτα, οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να φροντίσουν όσους καταφτάνουν εκεί. Κάθε κρεβάτι έχει και μια μικρή τραγωδία: παιδιά που ορφάνεψαν από γονείς και συγγενείς, άνθρωποι που βρέθηκαν στα χαλάσματα ακρωτηριασμένοι.
Ο γιατρός Αμπντουλάχ Αλ-Νάκμπι, μόλις ακούστηκε ο ήχος βόμβας που εξερράγη κοντά, λέει ότι αυτό συμβαίνει 20 και περισσότερες φορές την ημέρα και τη νύχτα. Το συνηθίζουμε, λέει, αλλά αυτό που δεν συνηθίζεται είναι τα παιδιά που έχουν να φροντίσουν.
Η 8χρονη Τζινάν σώθηκε από τον βομβαρδισμό του σπιτιού της μόνο με ένα σπασμένο πόδι. Σε λίγο φτάνουν σε δύσκολη κατάσταση ένας άντρας και ένα αγόρι με κομμένα μέλη από τη βόμβα που είχε ακουστεί λίγο νωρίτερα. Πιο πέρα ο μόλις δύο ετών Αμίρ έχει τραύματα στο πρόσωπο από έναν άλλον βομβαρδισμό, αλλά δεν γνωρίζει ότι έχασε τους γονείς του και άλλους συγγενείς.
Οι γιατροί στο νοσοκομείο των Εμιράτων λένε ότι έχουν 130 ασθενείς σε 150 κρεβάτια μέσα σε δύο εβδομάδες λειτουργίας. Είναι σε καλύτερη θέση από άλλα νοσοκομεία. Σε νοσηλευτικό ίδρυμα 200 κλινών συνωστίζονται 1.000 ασθενείς και σε άλλο ανάλογης δυναμκότητας νοσηλεύονται 400-500 ασθενείς.
Το Γκρόζνι στην Τσετσενία, το Χαλέπι στη Συρία και η Μαριούπολη στην Ουκρανία, τώρα και η Γάζα, είναι πόλεις που θα τις θυμόμαστε σαν τις μεγάλες πληγές του σύγχρονου πολέμου, καταλήγει η δημοσιογράφος φεύγοντας από το νοσοκομείο και αφού, όπως λέει, έριξε μια ματιά σε ένα παράθυρο στην κόλαση.
Βόμβες στα τυφλά
Εν τω μεταξύ, στοιχεία που φέρνει στο φως το CNN δείχνουν ότι σχεδόν τα μισά από τα πυρομαχικά αέρος-εδάφους που έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ στη Γάζα στον πόλεμό του με τη Χαμάς ήταν μη κατευθυνόμενα.
Αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι περίπου το 40-45% των 29.000 πυρομαχικών αέρος-εδάφους που έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ ήταν μη κατευθυνόμενα. Πρόκειται για πυρομαχικά που συνήθως είναι λιγότερο ακριβή και αποτελεούν μεγαλύτερη απειλή για τους αμάχους, ειδικά σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Γάζα. Τα υπόλοιπα ήταν κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας, λέει η αξιολόγηση.
Ο ρυθμός με τον οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις μη κατευθυνόμενες βόμβες μπορεί να συμβάλλει στην εκτίναξη του αριθμού των νεκρών αμάχων, σημειώνει το CNN που προσθέτει ότι πολλές ίσως τις έχουν προμηθεύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Την Τρίτη, εξάλλου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνιζε ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» στη Γάζα και την Πέμτπη ότι θα πρέπει να είναι «πιο προσεκτικό».
Το Ισραήλ δεν σχολίασε το είδος των βομβών που χρησιμοποιεί, ενώ επιμένει ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων για την προστασία των αμάχων.
Πάντως, τα σχόλια του Μπάιντεν είναι ενδεικτικά ενός χάσματος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός διεξάγει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα. Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ χάνει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα που ξεπερνά τους 18.000 τους τελευταίους δύο μήνες. Αλλά και οι ΗΠΑ απομονώνονται όλο και περισσότερο διεθνώς, καθώς αρνούνται να υποστηρίξουν τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.