Ο ισραηλινός Στρατός χρησιμοποίησε 85 βόμβες κατά την επιδρομή στη Βηρυτό για να εξοντώσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.
Οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν 85 τόνους εκρηκτικής ύλης με τις ισάριθμες βόμβες που έριξαν, τονίζει ο Al Jazeera ο στρατιωτικός αναλυτής Elijah Magnier
«Πρώτα από όλα, αυτό δημιούργησε πράγματι ένα είδος σεισμού στη Βηρυτό. Μίλησα με πολλούς ανθρώπους σε όλη τη Βηρυτό, όλοι το ένιωσαν και αυτό είναι πραγματικά καταστροφικό σε μια μεγάλη πόλη όπως η Βηρυτός», επισημαίνει ο ειδικός.
Τι βόμβες έριξε το Ισραήλ
«Αλλά τι είδους βόμβα έχουν χρησιμοποιήσει; Έχουν μόνο δύο επιλογές ή τον συνδυασμό δύο βομβών. Είτε την GBU-31 JDAM (Joint Direct Attack Munition) που έχει αναπτυχθεί από τους Αμερικανούς και υπάρχει στο ισραηλινό οπλοστάσιο», υποστηρίζει ο ειδικός.
Οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει χιλιάδες από αυτές τις βόμβες και έχουν χρησιμοποιηθεί στη Γάζα εναντίον πολλών στόχων.
«Η άλλη βόμβα είναι η Spice 2000 που αναπτύχθηκε από τον ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Rafael. Και νομίζω ότι ο συνδυασμός των δύο βομβών μπορεί να δημιουργήσει το αποτέλεσμα που έχουμε δει – έναν κρατήρα στο προάστιο της Βηρυτού, σε εκείνη την τοποθεσία, όπου όλα τα κτίρια κατέρρευσαν μέσα.
Γι’ αυτό θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακαλύψουμε και να ανασύρουμε όλα τα πτώματα που βρίσκονται μέσα».
Νέα Τάξη: Το όνομα της επιχείρησης εξόντωσης του Nasrallah
«Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε το ότι το όνομα της επιχείρησης για την εξάλειψη του (Hasan) Nasrullah είναι «New Order» (Νέα Τάξη), κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότερες από 80 βόμβες, η καθεμία βάρους ενός τόνου, έπεσαν στο καταφύγιο όπου βρισκόταν », αναφέρει ο ιστότοπος Ynet.
Βρέθηκε το πτώμα του Nasrallah
Τα μέλη της Hezbollah βρήκαν το πτώμα του ηγέτη της οργάνωσης, Hassan Nasrallah και το αναγνώρισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (28/9/2024).
Περισσότερες από 80 βόμβες έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά στην τοποθεσία της νότιας Βηρυτού, όπου βρισκόταν ο Nasrallah, αναφέρουν οι New York Times.
Οι Ισραηλινοί ηγέτες γνώριζαν πού βρισκόταν ο ηγέτης της Hezbollah εδώ και μήνες και η απόφαση για την επίθεση ελήφθη το δεύτερο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.
Στις φλόγες ο Λίβανος
Η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ παραμένει τεταμένη από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο 2023.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου, περίπου 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα νότια της χώρας λόγω των βομβαρδισμών.
Το Τελ Αβίβ ανέφερε ότι περίπου 80.000 κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση.
Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, προσθέτοντας στους περισσότερους από 700 νεκρούς σε επιθέσεις στη χώρα από τη Δευτέρα (23/9).
Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά τις εκρήξεις σε βομβητές και άλλα μέσα επικοινωνίας στελεχών της Hezbollah σε διάφορα μέρη του Λιβάνου στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν.
Οι αρχές του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ για το περιστατικό. Το Τελ Αβίβ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή.
Πριν από αυτό, στα τέλη Ιουλίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν ένα κτίριο κατοικιών στην περιοχή Haret Hreik στα προάστια της Βηρυτού.
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου διοικητή της Hezbollah Fuad Sukr.
Τον Αύγουστο, o Nasrallah δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές και θα λάβει απάντηση. Το Τελ Αβίβ, με τη σειρά του, προειδοποίησε ότι τυχόν επιθετικές ενέργειες θα οδηγούσαν σε μεγάλης κλίμακας καταστροφικές συνέπειες για τον Λίβανο.
Το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου, ισραηλινά αεροσκάφη άρχισαν να πραγματοποιούν μαζικές επιδρομές σε οικισμούς στο νότιο και ανατολικό Λίβανο.
Το Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ ανακοίνωσε την επιθετική επιχείρηση «Βέλη του Βορρά». Δεκάδες χωριά και αρκετοί περιφερειακοί οικισμοί δέχθηκαν επίθεση.
Οι μαχητές της Hezbollah, με τη σειρά τους, εκτόξευσαν δεκάδες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ .
Η επίσημη Βηρυτός έχει ήδη καλέσει τον ΟΗΕ να παρέμβει και να σταματήσει την επιθετικότητα του Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με το Κέντρο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών σε μόλις τέσσερις ημέρες, περίπου 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.500 τραυματίστηκαν.