Η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας επιχειρούν πλέον να μειώσουν τις προσδοκίες των δυτικών χωρών για την σχεδιαζόμενη ουκρανική αντεπίθεση, καθώς «δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να αλλάξει τον ρου του πολέμου» όπως αποκαλύπτει η Washington Post που συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμρι Ζελένσκι και τον υπουργό Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ.

Έτσι λοιπόν από το «θα κερδίσουμε σίγουρα» ή «οι Ρώσοι έχουν ανίκανο στρατό και και αναποτελεσματικούς στρατιώτες» ξαφνικά σε Δύση και Ουκρανία αρχίζει και κατεβαίνει ο «πήχης» των προσδοκιών.

">

«Η προσδοκία από την αντεπίθεση μας είναι υπερεκτιμημένη στον κόσμο», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν κάτι τεράστιο», πρόσθεσε, το οποίο φοβάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε «συναισθηματική απογοήτευση».

Η σχεδιαζόμενη αντεπίθεση — που αν πραγματοποιηθεί θα είναι δυνατή λόγω της δωρεάς δυτικών όπλων και της προσφερόμενης εκπαίδευσης — θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την κρισιμότερη φάση του πολέμου, καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να καταλάβει σημαντικό έδαφος και να αποδείξει ότι αξίζει συνεχούς υποστήριξης.

Οι δυτικές κοινωνίες έχουν κουραστεί και έχουν οδηγηθεί στην ανέχεια και τον πληθωρισμό, ενώ έχουν κατανοήσει πως οι ηγεσίες τους έχουν πει ψέματα σε ότι αφορά την ισχύ της ρωσικής οικονομίας αφού της έχουν επιβληθεί χιλιάδες κυρώσεις και όχι μόνο δεν συντρίβεται αλλά αντιθέτως αναπτύσσεται ενώ οι δυτικές οικονομίες βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ΗΠΑ οι οποίες εξελίσσονται λόγω αστρονομικού χρέους και εντεινόμενης αποδολαριοποίησης του πλανήτη σε «πυροκροτητή» για την παγκόσμια οικονομία.

Οι επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις απαιτούν συνήθως συντριπτικό πλεονέκτημα και με τις ρωσικές δυνάμεις να δημιουργούν βαριά οχυρωμένη άμυνα τύπου «Κουρσκ» σε όλο το μέτωπο μήκους 900 μιλίων, είναι δύσκολο να καταμετρηθεί πόσο μακριά θα φτάσει η Ουκρανία και είναι πολύ πιθανό να μην κερδίσει απολύτως τίποτε και ακόμα περισσότερο να χάσει και ότι έχει απομείνει καθώς αμέσως μετά θα είναι η σειρά των Ρώσων να απαντήσουν.

Η συσσώρευση πριν από την επίθεση – οι λεπτομέρειες της οποίας παραμένουν μυστικές – άφησε τους Ουκρανούς αξιωματούχους να αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο ερώτημα: Ποιο αποτέλεσμα θα είναι αρκετό για να εντυπωσιάσει τη Δύση, ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον;

Κάποιοι φοβούνται ότι εάν οι Ουκρανοί υπολείπονται, το Κίεβο μπορεί να χάσει τη διεθνή στρατιωτική βοήθεια ή να αντιμετωπίσει νέες πιέσεις να εμπλακεί με τη Μόσχα σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων και όχι στο πεδίο της μάχης.

Τέτοιες συνομιλίες θα περιλάμβαναν σχεδόν σίγουρα ρωσικές απαιτήσεις για οριστική παράδοση κυρίαρχου εδάφους μέσω διαπραγματεύσεων, κάτι που η Ουκρανία χαρακτήρισε απαράδεκτο αλλά οι χαρακτηρισμοί δεν δίνουν νίκες και σίγουρα δεν καταλαμβάνουν εδάφη.

«Πιστεύω ότι όσες περισσότερες νίκες έχουμε στο πεδίο της μάχης, ειλικρινά, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα πιστεύουν σε εμάς, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβουμε περισσότερη βοήθεια», δήλωσε ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην Washington Post στο βαριά οχυρωμένο κτίριο του αρχηγείου του. .

Το Κίεβο είναι πρόθυμο να κάνει μια ταχεία πρόοδο σε αυτό που ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε έναν σκληρό στατικό πόλεμο πυροβολικού στα ανατολικά και νότια της χώρας, χωρίς καμία από τις πλευρές να έχει σημαντικά εδαφικά κέρδη.

Οι Δυτικοί αναλυτές τώρα λένε ότι θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να απωθήσουν τους Ρώσους πίσω στις θέσεις τους πριν ξεκινήσει η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν η Μόσχα κατείχε τμήματα του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ και της ανακτημένης χερσονήσου της Κριμαίας.