Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, επιβεβαίωσε σήμερα από το Κίεβο ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται εκ νέου σε διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

">

Οι συζητήσεις για τη δημιουργία μιας «No Fly Zone» στην Ουκρανία ξεκίνησαν από το 2022, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε επανειλημμένα από τη Δύση να διαθέσει μαχητικά και αντιαεροπορικά συστήματα για να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι μια μορφή αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην οποία μια στρατιωτική δύναμη δημιουργεί μια περιοχή πάνω από την οποία ορισμένα αεροσκάφη δεν επιτρέπεται να πετούν.

Οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων μπορεί να περιλαμβάνουν προληπτικές επιθέσεις εναντίον αεροσκαφών στα όριά τους, για την πρόληψη επερχόμενων παραβιάσεων, αναχαιτίσεις εναντίον αεροσκαφών που έχουν εισέλθει εντός ορίων ή ακόμα και επιτήρηση χωρίς εμπλοκή και κατάρριψη των εισερχόμενων αεροσκαφών.

Η επιβολή μιας τέτοιας ζώνης θα απαιτούσε τη χρήση στρατιωτικών μέσων του ΝΑΤΟ για την αποτροπή της ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας πάνω από την Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας.

Οι Ουκρανοί έχουν αναφέρει επανειλημμένα ότι ακόμα και η εγκατάσταση αμυντικών συστημάτων Patriot κατά μήκος των συνόρων με την Πολωνία «θα μπορούσε να προστατεύσει τόσο την Ουκρανία όσο και τις γειτονικές χώρες από ρωσικές επιθέσεις» ιδίως από τους ρωσικούς πυραύλους κρουζ.

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε μια τέτοια κίνηση από το ΝΑΤΟ.

Εν προκειμένω, καθώς η παροχή Patriot και λοιπών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία έχει ήδη πραγματοποιηθεί και συνεχίζεται, είναι ξεκάθαρο πως οι δυτικοί εξετάζουν την ανάπτυξη μαχτικών αεροσκαφών στον ουκρανικό εναέριο χώρο σε περίπτωση που επιβληθεί τελικά η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. 

Το αντιρωσικό μπλοκ των Δημοκρατικών και των Ευρωπαίων εταίρων τους φαίνεται πως επιθυμεί να δημιουργήσει περαιτέρω κλιμάκωση όσο προλαβαίνει, πριν από την πιθανή εκλογή του Ντόνανλτ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει πως σκοπεύει να θέσει σε νέα βάση τις συζητήσεις για ειρήνευση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου ώστε να σταματήσει η ένοπλη σύγκρουση το συντομότερο δυνατόν.

Η απάντηση της Ρωσίας σε περίπτωση που επιβληθεί το «No Fly Zone» κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ανάλογη της δράσης των δυτικών.

Οι δυνατότητες της ρωσικής Αεροπορίας για μάχη αέρος-αέρος είναι πολύ ισχυρές, καθώς πέρα από την πληθώρα μαχητικών όπως τα Su-35 Super Flanker, Su-37  Terminator και τα 5ης γενιάς stealth Su-57, τα οποία είναι κατασκευασμένα με επίκεντρο την καταστροφή εναέριων στόχων από μεγάλες αποστάσεις και την εναέρια μάχη, διαθέτει και τα ανάλογα όπλα, όπως τους πυραύλους πολύ μεγάλης ακτίνας R-37M, οι οποίοι έχουν αποδείξει την ισχύ τους στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη, αν οι δυτικοί αναπτύξουν τα μαχητικά τους αεροσκάφη σε ουκρανικό έδαφος, είναι βέβαιο πως τα ρωσικά αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα εναντίον των εγκαταστάσεων που τα φιλοξενούν, θα γίνουν κυριολεκτικά αδιάκοπα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη δυνατότητα διατήρησης της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.