Ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ρομπ Μπάουερ μιλώντας στο φόρουμ Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη, τόνισε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία αποφάσισε να εφαρμόσει το άρθρο 5 του Χάρτη για τη συλλογική άμυνα ακόμα και στην περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων σε χώρες-μέλη.

«Στο ΝΑΤΟ, έχουμε συμφωνήσει με όλους τους συμμάχους ότι, κατ’ αρχήν, μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να γίνει… λόγος για επίκληση του άρθρου 5», είπε ο Μπάουερ.

">

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 5 της Συνθήκης αφορά τη συλλογική άμυνα των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σύμφωνα με το κείμενό του, μια επίθεση σε μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ θεωρείται ως επίθεση σε ολόκληρη τη Συμμαχία.

Το άρθρο 5 αναφέρει ότι η επίθεση σε ένα κράτος-μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα τα κράτη-μέλη.

Έχει ενεργοποιηθεί μόλις μία φορά στο παρελθόν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Οι παράγοντες για ενεργοποίηση του άρθρου

Σε περίπτωση τέτοιας κυβερνοεπίθεσης, ο Μπάουερ είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αρκετοί παράγοντες. Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να εντοπιστούν οι άμεσοι οργανωτές της επίθεσης και όχι η τοποθεσία όπου βρίσκονται οι διακομιστές του εκτελεστή.

Θα είναι επίσης απαραίτητο να σταθμιστεί ο βαθμός στον οποίο μια δεδομένη παρέμβαση στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να είναι «καταστροφική για την κοινωνία».

«Αν αυτό σημαίνει ότι οι κρίσιμες υπηρεσίες των χωρών μας διακυβεύονται σε σημείο που οι κοινωνίες τους να μην μπορούν να λειτουργήσουν, τότε πλησιάζουμε στο σημείο όπου μπορούμε να ανταποκριθούμε με τρόπο που είναι κοντά στην απάντηση σε σωματική επίθεση», εξήγησε ο Μπάουερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!