Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενέκρινε το αμερικανικό ψήφισμα που ζητούσε «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους.
Περίπου 11 χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, μία χώρα απείχε, ενώ τρεις χώρες ψήφισαν κατά, η Ρωσία, η Κίνα και η Αλγερία.
Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι οι ΗΠΑ, μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ, «εργάζονται νυχθημερόν» για μια συμφωνία που «θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την τρομερή ανθρωπιστική κρίση».
Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν «κοντά, αλλά δυστυχώς όχι ακόμα εκεί που έπρεπε». Πρόσθεσε ότι το ψήφισμα «θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτή τη συμφωνία και θα μας βοηθήσει να ανακουφίσουμε αυτόν τον πόνο».
Η Ρωσία μίλησε για κενή ρητορική
Ωστόσο, ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ κάλεσε τις χώρες να μην υποστηρίξουν το ψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το «κενή ρητορική ενέργεια» σε μια πύρινη ομιλία.
Ο Βασίλι Νεμπένζια, εκ μέρους της Μόσχας χαρακτήρισε το ψήφισμα «εξαιρετικά πολιτικοποιημένο… για να εδραιώσει τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ στην περιοχή και να εξασφαλίσει την ατιμωρησία του Ισραήλ, του οποίου τα εγκλήματα δεν αξιολογούνται».
«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πουλήσουν ένα προϊόν – μια ”νερωμένη” διατύπωση… για μια επιτακτική ανάγκη για κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.
Σε αδιέξοδο ξανά για τη Γάζα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Τα ψηφίσματα των τελευταίων μηνών έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικές διατυπώσεις των ίδιων προτάσεων από διαφορετικές χώρες για να βρουν μια διατύπωση στην οποία όλες οι πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν. Κάθε φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μπλόκαραν, ασκώντας βέτο στις εκκλήσεις για εκεχειρία επειδή υποστήριζαν ότι θα ωφελούσαν μόνο τη Χαμάς.
Αυτήν τη φορά το ψήφισμα συντάχθηκε από τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας την ισχυρότερη γλώσσα της μέχρι σήμερα, μετέδωσε το SkyNews.
«…προσδιορίζει την επιτακτική ανάγκη μιας άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός για την προστασία των αμάχων από όλες τις πλευρές, τη δυνατότητα παροχής βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανακούφιση των ανθρωπιστικών δεινών, και προς το σκοπό αυτό υποστηρίζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας τέτοιας κατάπαυσης του πυρός σε συνδυασμό με την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων».
Λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο τελευταίο ψήφισμα ακριβώς επειδή περιείχε τη λέξη «άμεσα». Ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε τότε ότι μια άμεση κατάπαυση του πυρός σε εκείνο το σημείο θα εμπόδιζε τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων. Η εξέλιξη με την κατάθεση αμερικανικού ψηφίσματος αντανακλά αρκετές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Αμερικανοί διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη σκλήρυναν απρόθυμα τη γλώσσα σε συνεννόηση με άλλα μέλη, απέναντι στην τραγική κατάσταση στην Γάζα, καλώντας το Ισραήλ σε αυτοσυγκράτηση.
Ωστόσο και αυτό το ψήφισμα δεν επέφερε συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.