ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πολύ κακό για το... τίποτα! Κυριολεκτικά, όμως...
prodeals.gr

Τόρετσκ: Στάλινγκραντ θυμίζει η ερειπωμένη πόλη – Αντεπίθεση του ουκρανικού Στρατού για τον απεγκλωβισμό των υπερασπιστών

Μονάδες του τάγματος Αζοφ προχώρησαν 1 χλμ. προς την κατεύθυνση της πόλης

Τόρετσκ: Στάλινγκραντ θυμίζει η ερειπωμένη  πόλη – Αντεπίθεση του ουκρανικού Στρατού  για τον απεγκλωβισμό των υπερασπιστών

Λυσσώδεις είναι οι μάχες που εκτυλίσσονται στην στρατηγική πόλη του Τόρετσκ μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Η πόλη έχει καταστραφεί στο σύνολό της και θυμίζει Στάλινγκραντ με κάθε ερείπιο να μετατρέπεται σε οχυρή θέση. Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν τη μισή έκταση της πόλης, μετά όμως την κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού στο Ομπζορνάγια, μετά από σκληρές μάχες στα δυτικά του Τορέτσκ η πόλη έχει περικυκλωθεί και έχει αποκοπεί η ουκρανική φρουρά.

Στην προσπάθειά τους οι ουκρανικές δυνάμεις να σπάσουν τον κλοιό των υπερασπιστών της πόλης, εξαπέλυσαν επίθεση σήμερα με αιχμή την 12η Ταξιαρχία Αζοφ, όπως και άλλη επίθεση στην πόλη της Νέας Υόρκης 6 χλμ. Νότια και δυτικά του Τόρετσκ.

Όπως αναφέρεται οι δυνάμεις των Ουκρανών πραγματοποίησαν πρόοδο πε΄ρι το 1 χλμ. αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν έρθει σε επαφή με τις δυνάμεις εντός της πόλης.

Το Κίεβο είχε αναφέρει την προώθηση στο Toretsk, του ρωσικού Στρατού.

«Σήμερα ενημερώθηκε ο χάρτης που δείχνει ότι ο εχθρός προχωρά στο Τορέτσκ. Δυστυχώς, πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι έτσι», είπε η εκπρόσωπος Anastasia Bobovnikova.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR), Ντένις Πουσίλιν, είπε στο κανάλι Solovyov Live, ότι ο ρωσικός στρατός ελέγχει περισσότερα από τα δύο τρίτα της επικράτειας του Toretsk και συνεχίζει να προχωρά.

Είπε επίσης ότι στην πόλη παραμένουν άμαχοι, πολλοί από τους οποίους δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν την πόλη και περιμένουν να εδραιωθεί η ειρηνική ζωή σε αυτήν.

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίσης τρία πλήγματα στο Shcherbynivka, έναν αγροτικό οικισμό αμέσως δυτικά του Τορέτσκ, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ενημερώσεις του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου το πρωί της Τρίτης.

Ένα ρεπορτάζ του Reuters της 11ης Οκτωβρίου, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο, ανέφερε ότι η Ουκρανία ήλεγχε τη μισή έκταση του Τορέτσκ, εν μέσω σφοδρών ρωσικών επιθέσεων, με την ενημέρωση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών να υποστηρίζει ότι «η Ρωσία σημείωσε κέρδη στο κέντρο της πόλης» την ίδια ημέρα.

Το Τορέτσκ βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Ντόνετσκ και 22 χιλιόμετρα νότια του Τσάσιβ Γιαρ με έναν κεντρικό δρόμο που διέρχεται από την ίδια την πόλη.

Το Chasiv Yar, στρατηγικός στόχος για τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αν και εξακολουθεί να πολιορκείται, με τα ουκρανικά στρατεύματα να αναφέρουν ότι απέκρουσαν επιτυχώς τις πρόσφατες ρωσικές προσπάθειες να αποκτήσουν ερείσματα στην πόλη.

Ο στρατιωτικός-πολιτικός εμπειρογνώμονας Ντμίτρο Σνεχίροφ είχε δηλώσει προηγουμένως στο τηλεοπτικό κανάλι Freedom ότι «το Τορέτσκ βρίσκεται σε στρατηγικά ύψη, όπως και το Τσάσιβ Γιαρ», όπου λειτουργεί επίσης ως κέντρο επιμελητείας για τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Η κατάληψή του θα καταστήσει δυνατό τον πλήρη έλεγχο των υλικοτεχνικών διαδρομών που συνδέουν τις οπισθοφυλακές των ουκρανικών δυνάμεων με τη ζώνη μάχης», πρόσθεσε ο Σνεχίριοφ.

Η Ρωσία σημειώνει υφέρποντα κέρδη στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, καταλαμβάνοντας το Vuhledar, έναν άλλο βασικό κόμβο εφοδιαστικής και τακτικό προπύργιο στην περιοχή, μετά την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων της την 1η Οκτωβρίου.

Τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής είπαν αργότερα στην Kyiv Post ότι οι εξελισσόμενες τακτικές της Ρωσίας και η έλλειψη ενισχύσεων από το Κίεβο ήταν υπαίτιες για την πτώση του Vuhledar.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.