Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιγράφει απλά την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ουκρανία αντί να ακολουθεί τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα.

Ο Ορμπάν υπογράμμισε την ανάγκη για μια πιο λεπτομερή και βαθύτερη συζήτηση σχετικά με τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Ορμπάν τόνισε ότι η Κίνα έχει προτείνει ένα σχέδιο ειρήνης, ενώ οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πολιτική πολέμου, και η Ευρώπη αντί να έχει τη δική της στρατηγική προσέγγιση, απλά αντιγράφει την αμερικανική θέση.

Σύμφωνα με τον Ορμπάν, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιδιώκουν μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη εξωτερική πολιτική που «να μην βρίσκεται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ»​​.

Ο Ορμπάν επίσης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ή τουλάχιστον να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει λύση στο πεδίο της μάχης.

Πρότεινε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με πέντε κύριους παράγοντες – Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα – για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα και το Κίεβο είχε ως στόχο να προωθήσει αυτή την ιδέα και να σταματήσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών, κάτι που θεωρεί την πιο σημαντική ηθική του κίνητρο​​.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ορμπάν αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της Ευρώπης να εστιάσει στα δικά της συμφέροντα, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και στους ευρωπαϊκούς λαούς.