ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Β.Πούτιν: «Δεν χρειάζεται να ρίξουμε πυρηνικά όπλα για να κερδίσουμε στην Ουκρανία»

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία στρατιωτική ανάγκη για τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής

Β.Πούτιν: «Δεν χρειάζεται να ρίξουμε πυρηνικά όπλα για να κερδίσουμε στην Ουκρανία»

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων δεν είναι απαραίτητη για την επιτυχία της Μόσχας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει πυρηνικό χτύπημα.

Ο Πούτιν, οι δυνάμεις του οποίου έχουν προωθηθεί σημαντικά στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για την ενεργοποίηση τέτοιων όπλων και κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει τις συζητήσεις για τα πυρηνικά.

Ωστόσο, ο Πούτιν, ο οποίος ηγείται της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, δήλωσε ότι δεν αποκλείει αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά.

Είπε επίσης ότι αν χρειαστεί, η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε δοκιμές πυρηνικών όπλων, αν και δεν βλέπει την ανάγκη να το κάνει αυτή τη στιγμή.

Αυτή ήταν η απάντηση του Πούτιν σε ερώτηση που έθεσε ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, ένας γνωστός Ρώσος αναλυτής, ο οποίος διερωτήθηκε αν ο Πούτιν πρέπει να κρατήσει ένα «πυρηνικό πιστόλι στον κρόταφο» της Δύσης για την Ουκρανία.

«Η χρήση είναι δυνατή σε μια εξαιρετική περίπτωση – σε περίπτωση απειλής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Δεν νομίζω ότι έχει έρθει μια τέτοια περίπτωση. Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη», δήλωσε ο Πούτιν.

«Αλλά αυτό το δόγμα είναι ένα ζωντανό εργαλείο και παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας και δεν αποκλείουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε αυτό το δόγμα. Αυτό σχετίζεται επίσης με τις δοκιμές πυρηνικών όπλων».

Το δημοσιευμένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για το 2020 καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας Ρώσος πρόεδρος θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα: σε γενικές γραμμές ως απάντηση σε μια επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή στη χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

«Εάν είναι απαραίτητο, θα πραγματοποιήσουμε δοκιμές. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάγκη ούτε γι’ αυτό.» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Καραγκάνοφ είχε προτείνει πέρυσι ένα περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για να αναγκάσει τη Δύση να υποχωρήσει στη σύγκρουση για την Ουκρανία και να αποτρέψει έτσι τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός της Ρωσίας, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας η οποία προειδοποίησε για μια δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να αναπτύξει συμβατικούς πυραύλους σε απόσταση βολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, εάν επέτρεπαν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είπε επίσης ότι η Δύση έκανε λάθος να υποθέσει ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.