Για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με δήλωσή του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πληγούν από τις ρωσικές δυνάμεις ΝΑΤΟϊκά αεροδρόμια, όπου θα έχουν αναπτυχθεί τα F-16 που θα σταλθούν στην Ουκρανία και θα επιχειρούν από εκεί κατά ρωσικών στόχων.
Συγκεκριμένα είπε πως στην περίπτωση που τα μαχητικά «βρίσκονται σε βάσεις εκτός της Ουκρανίας, θα δούμε τι θα κάνουμε με αυτές τις βάσεις, πώς θα τις πλήξουμε», απείλησε ο Πούτιν. «Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εμπλακεί ακόμη περισσότερο το ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.
Ένα από τα εμπόδια γύρω από την παράδοση των F-16 στην Ουκρανία είναι η εύρεση ασφαλών βάσεων από τις οποίες θα απογειώνονται, θα προσγειώνονται και θα σταθμεύουν για επισκευές. Και αυτό γιατί όλα τα ουκρανικά αεροδρόμια έχουν βομβαρδιστεί από τους Ρώσους.
Υπάρχει το σχέδιο να σταθμεύουν αυτά τα αεροσκάφη σε αεροπορικές βάσεις γειτονικών χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία.
Βάσεις εκτός Ουκρανίας όπου θα μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται τα ουκρανικά F-16, είναι μόνο των γειτονικών χωρών του ΝΑΤΟ, όπως της Πολωνίας και της Ρουμανίας.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες – το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία – έχουν δηλώσει ιδιωτικά ότι είναι έτοιμες να παράσχουν το F-16 στην APU και δύο – η Ολλανδία και η Πολωνία – έχουν ήδη ξεκινήσει εκπαίδευση Ουκρανοί πιλότοι.
Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος είπε χθες ότι τα μαχητικά F-16 που θα σταλούν στην Ουκρανία από τους συμμάχους της «θα καούν».
Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των αεροσκαφών, ούτε ο αριθμός τους.
«Τα άρματα (σ.σ. που παρέδωσαν χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία) καίγονται. Το ίδιο θα γίνει και με τα F-16», είπε ο Πούτιν στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Κατηγόρησε ευθέως το ΝΑΤΟ πως εμπλέκεται ενεργά στην ουκρανική σύγκρουση:
«Οι ΗΠΑ αντί για επαφές με τη Ρωσία, επέλεξαν να προμηθεύσουν εξοπλισμό στην Ουκρανία, θα τον κάψουμε και θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια».
Αναφερόμενος στην διακυβέρνηση Μπάιντεν είπε με νόημα:
«Δεν αποκλείω ότι αν υπήρχε διαφορετική διοίκηση στις ΗΠΑ, τότε ίσως θα ήταν δυνατό να ακολουθήσουμε διαφορετικό δρόμο στην κατάσταση με την Ουκρανία».