Οι Ρώσοι κατέστρεψαν το μεγαλύτερο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στην ανατολική Ουκρανία στο Κουράκοβο προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της χώρας το οποίο για να αντιμετωπιστεί θα χρειαστούν μεγάλες εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από την ΕΕ.
Η Ρωσία μετά τα πλήγματα των Ουκρανών με πυραύλους cruise Storm Shadow και με τακτικούς πυραύλους ATACMS έχει αποφασίσει να απαντήσεις σκληρά καταστρέφοντας κρίσιμες στρατηγικές υποδομές.
Το pronews.gr είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη όταν οι Ουκρανοί αμέσως μετά το ρωσικό πλήγμα στο Ντνίπρο με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, επέλεξαν να πλήξουν εκ νέου την νότια Ρωσία με βλήματα Storm Shadow και drones.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα του pronews.gr ανέφερε ότι:
«Αναμένεται η ρωσική απάντηση η οποία ίσως είναι πιο ευρεία από αυτή που υπήρξε με τον RS-26, η οποία ήταν εντυπωσιακή αλλά δεν έπληξε τον Ζελένσκι εκεί που πραγματικά «πονάει»: Στην παραγωγή ενέργειας».
Οι Ρώσοι δημοσίευσαν βίντεο από την καταστροφή του εργοστασίου με FAB-3000.
🚨 BREAKING: #Russia has targeted and bombed the Kurakhovo Thermal Power Plant in #Ukraine.
The attack has left the facility in ruins, with massive implications for the region’s power supply. #UkraineUnderAttack #Kurakhovo #EnergyCrisis#RussiaUkraineWar… pic.twitter.com/QUGREDi1XV
— know the Unknown (@imurpartha) November 22, 2024
Σε ό,τι αφορά την ίδια την πόλη του Kουράκοβο πλέον ελέγχεται το 80% του αστικού ιστού και Ρώσοι επιχειρούν την περικύκλωσή της από τα δυτικά για να αποκόψουν τους εναπομείναντες Ουκρανούς.
Οι ουκρανικές απώλειες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι νεκροί στρατιώτες θάβονται όπως όπως σε ομαδικούς τάφους.
Κανείς δικός τους δεν θα μπορεί στο μέλλον να τους αναζητήσει.
🪖☠️🇺🇦#Ucraina una delle unità delle #Forzearmateucraine, situate a #Kurakhovo, che seppellisce frettolosamente i corpi dei soldati morti in una #fossacomune usando un escavatore
I loro parenti non sapranno mai dove sono e non saranno risarciti per la loro morte..⬇️ pic.twitter.com/Z9IEhSh0iZ— maelmale (@maelmale) November 17, 2024
Το Κουράκοβο και το Ποκρόβσκ είναι οι περιοχές οι οποίες προσφέρουν σχεδόν το σύνολο της ουκρανικής παραγωγής σε οπτάνθρακα.
Στο Ποκρόβσκ μάλιστα βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου της Ευρώπης!