Έμμεση «εντολή» προς την Ουκρανία να κτυπήσει την Κριμαία έστειλε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στους πυραύλους Storm Shadow.
Ο Γουάλας απάντησε σε ερώτηση του Jim Sciutto του CNN σχετικά με το εάν η Βρετανία θα υποστήριζε μια προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία.
«Η Κριμαία είναι ουκρανικό έδαφος», είπε ο Γουάλας. «Είναι το κυρίαρχο έδαφός τους. Έχει δεχθεί εισβολή. Έχουν χάσει χιλιάδες ζωές ως αποτέλεσμα αυτής της εισβολής, και νομίζω ότι, τελικά, θα είναι η απόφαση της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν σύμφωνα με την αυτοάμυνα. Η Βρετανία δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αυτό».
Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι θα ανατρέψει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, κάτι που αντικειμενικά είναι αδύνατο να κάνει.
Παράλληλα ο Μπεν Γουάλας επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι απ’ ότι αντιλαμβάνομαι ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από τότε που ανακοινώσαμε ότι αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, αλλά δεν θα υπεισέλθω σε περαιτέρω λεπτομέρειες», είπε ο Βρετανός ΥΠΑΜ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες της G7 στη σύνοδο κορυφής τους στην Ιαπωνία ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής καθώς προσβλέπει στο να συνεχίσει τη μεγαλύτερη προέλασή της εδώ και μήνες κατά των ρωσικών στρατευμάτων πριν από την προγραμματισμένη αντεπίθεση. Λέει ότι τα F-16 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα αεροσκάφη σοβιετικής εποχής που διαθέτει σήμερα.
Ο Μπάιντεν είπε στους ηγέτες της G7 ότι οι αποφάσεις σχετικά με το πότε, πόσα και ποιος θα παράσχει τα αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, ενώ η εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε το AP, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στην Ευρώπη, ανέφερε το AP.
Οι δυτικές κυβερνήσεις διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους καθώς δεν ήθελαν να αφήσουν τις χώρες τους ανυπεράσπιστες δίνοντας τόσο πολύ εξοπλισμό. Επίσης, απέφυγαν να στείλουν εξοπλισμό που θα μπορούσε να καταφέρει πλήγματα σε βάθος στο ρωσικό έδαφος και να δώσει στη Μόσχα μια αφορμή να κλιμακώσει τον πόλεμο.