ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

X.Σινουάρ: Ενδέχεται να είχε δώσει εντολή στα μέλη της Χαμάς να εκτελέσουν τους ομήρους αν τον σκοτώσουν

Κορυφαίος ισραηλινός διαπραγματευτής τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν την απαραίτητη «επιρροή» για να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός

X.Σινουάρ: Ενδέχεται να είχε δώσει εντολή στα μέλη της Χαμάς να εκτελέσουν τους ομήρους αν τον σκοτώσουν

Εκτενές ρεπορτάζ της Jerusalem Post αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα, ενδέχεται να είχε δώσει εντολή να εκτελεστούν οι εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι, σε περίπτωση που σκοτωθεί. 

Το βρετανικό Μέσο επικαλείται τον κορυφαίο ισραηλινό διαπραγματευτή ομήρων Γκέρσον Μπάσκιν, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του 2011 που εξασφάλισαν την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Schalit με αντάλλαγμα περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Σινουάρ.

Περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση ως «μια στιγμή είτε ευκαιρίας είτε καταδίκης» και τονίζει ότι αν οι φήμες για τον ηγέτη της Χαμάς είναι αληθινές, η μοίρα των υπόλοιπων 101 ομήρων στη Γάζα, τουλάχιστον 60 από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί, θα μπορούσε να είναι τραγική.

«Υπάρχουν φήμες ότι ο Σινουάρ έδωσε οδηγίες στους ανθρώπους που κρατούν ομήρους, σε περίπτωση που σκοτωθεί ο ίδιος, να τους εκτελέσουν» δήλωσε ο Μπάσκιν στην Telegraph. Πρόσθεσε ότι αν και οι φήμες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να ληφθούν «σοβαρά υπόψη» υπό το πρίσμα πρόσφατων περιστατικών όπου σκοτώθηκαν όμηροι.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο, η Χαμάς σκότωσε έξι Ισραηλινούς ομήρους στη Ράφα, αφού οι IDF πλησίασαν τη σήραγγα στη Γάζα όπου κρατούνταν.

Την ημέρα του θανάτου του Σινουάρ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσέφερε οικονομικές ανταμοιβές και ασφαλή διέλευση σε όποιον στη Γάζα βοηθούσε στην απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Μπάσκιν, ο οποίος έχει θητεία δεκαετιών στην επικοινωνία με τη Χαμάς, πιστεύει ότι ο θάνατος του Σινουάρ θα μπορούσε επίσης να ανοίξει την πόρτα για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός και μια νέα διαπραγμάτευση για τους ομήρους, αλλά μόνο αν οι ΗΠΑ ασκήσουν πλήρη διπλωματική και στρατιωτική επιρροή στο Ισραήλ.

«Είναι μια ευκαιρία, στην οποία το Ισραήλ θα πρέπει να απευθύνει μια πολύ σαφή έκκληση ότι όποιος κρατάει όμηρο και τον απελευθερώσει θα τού δοθεί δωρεάν διέλευση για τον εαυτό του και την οικογένειά του από τη Γάζα σε άλλη χώρα, καθώς και πολλά χρήματα» λέει ο Μπάσκιν.

Ο κορυφαίος ισραηλινός διαπραγματευτής τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν την απαραίτητη «επιρροή» για να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός, αν και παραμένει αβέβαιο αν η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να την εφαρμόσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφέρθηκε σε παραδείγματα του παρελθόντος, όπως η απόφαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ, να περιορίσει τις διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ, η οποία «συγκλόνισε την ισραηλινή κοινωνία» εκείνη την εποχή, και η χρήση του όρου «επανεκτίμηση» από τον Χένρι Κίσινγκερ, που οδήγησε σε σημαντική πολιτική αλλαγή στο Ισραήλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.