
Τις σορούς 4 ομήρων που βρίσκονταν στη Γάζα από τότε που απήχθησαν κατά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023, παρέδωσε η Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό.
Οι 4 όμηροι απήχθησαν ζωντανοί από το Ισραήλ αλλά έχασαν τη ζωή τους μέσα στον 1,5 αυτό χρόνο.
Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι σοροί που παρέδωσε σήμερα είναι αυτές μιας μητέρας της Σίρι Μπίμπας και των δύο μικρών παιδιών της, του Κφιρ και της Άριελ Μπίμπας.
Τα δύο αυτά παιδάκια ήταν οι μικρότεροι όμηροι που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς.
Η 39χρονη Σίρι, η 4 ετών Άριελ και ο 9 μηνών Kφιρ απήχθησαν από ένα κιμπούτς κατά τη διάρκεια της επίθεσης τον Οκτώβριο του 2023.
Ο πατέρας των παιδιών, Γιάρντεν Μπίμπας, αφέθηκε ελεύθερος την 1η Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
Η Χαμάς δηλώνει ότι η τέταρτη σορός ανήκει στον Οντέντ Λίφσιτς, 84 ετών, βετεράνο ακτιβιστή υπέρ της ειρήνης.
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκαν όλοι σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στην έναρξη του πολέμου.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Χαμάς παραδίδει νεκρούς ομήρους από τότε που ξεκίνησε η εκεχειρία τον περασμένο μήνα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «η καρδιά ολόκληρου του έθνους είναι ραγισμένη», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει «τέρατα».
Έξι ζωντανοί όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν το Σάββατο.
Η είδηση ότι η 33χρονη Σίρι Μπίμπας και οι γιοι της που θα ήταν σήμερα πέντε και δύο ετών, είναι νεκροί προκάλεσε θλίψη σε ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα επιβεβαιώσει τα ονόματα των νεκρών μόνο μετά από ιατροδικαστικές εξετάσεις.
Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια Μπίμπας στο Ισραήλ είχε αναφέρει ότι είναι «σε αναταραχή», και πρόσθεσε ότι «μέχρι να λάβουμε την οριστική επιβεβαίωση, το ταξίδι μας δεν έχει τελειώσει».
Αγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από ποιες πέθαναν οι Σίρι, Κφιρ και ο αδερφός του Αριέλ. Η Χαμάς ισχυρίστηκε τον Νοέμβριο του 2023 ότι είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, χωρίς να προσκομίσει στοιχεία. Τότε, το τότε μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, είπε ότι δεν υπήρχε επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Η οικογένεια Μπίμπας, μαζί με τον πατέρα Γιαρντέν, απήχθη από το κιμπούτς Νιρ Οζ, όταν εκατοντάδες ένοπλοι της Χαμάς διέσχισαν τα σύνορα με το Ισραήλ και επιτέθηκαν σε κοινότητες, χώρους των δυνάμεων ασφαλείας και ένα μουσικό φεστιβάλ. Ο 35χρονος Γιάρντεν αφέθηκε ελεύθερος την 1η Φεβρουαρίου μαζί με άλλους δύο ομήρους στο πλαίσιο ανταλλαγής 183 Παλαιστινίων αιχμαλώτων που κρατούσε το Ισραήλ.
Ο Οντέντ Λίφσιτς, ένας συνταξιούχος δημοσιογράφος, απήχθη επίσης από το Νιρ Οζ, μαζί με την 85χρονη σύζυγο του η οποία απελευθερώθηκε από τη Χαμάς δύο εβδομάδες αργότερα. Ο Λίφσιτς κρατούνταν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ από τις 7 Οκτωβρίου 2023
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.