Χιλιάδες ΤΟΜΑ M2 Bradley, οχήματα διοίκησης Μ577 και HAMMWV στέλνονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους με σκοπό της ενίσχυσης της ουκρανικής άμυνας.
BRADLEYs are coming https://t.co/a5vejxTfFz pic.twitter.com/CJSkIfxEMv
— Slava 🇺🇦 (@Heroiam_Slava) April 28, 2024
ΗΠΑ: «Μυστική αποστολή νέων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν την περασμένη εβδομάδα κρυφά ένα νέο πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, με τις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν άμεσα το όπλο για να επιτεθούν σε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία την περασμένη Τετάρτη και σε ρωσικά στρατεύματα τη νύχτα της Τρίτης, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο.
Η Ουάσιγκτον έχει ήδη προμηθεύσει το Κίεβο με το πυραυλικό σύστημα ATACMS (Army Tactical Missile Systems), το οποίο είναι οπλισμένο με πυρομαχικά διασποράς που μπορούν να διανύσουν περίπου 160 χιλιόμετρα. Ωστόσο, η Ουκρανία ζητούσε εδώ και καιρό μια έκδοση του συστήματος με μεγαλύτερο βεληνεκές που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα. Τελικά, προμηθεύτηκαν το σύστημα με το μεγαλύτερο βεληνεκές, και έτσι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκτησαν τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους βαθύτερα στην κατεχόμενη Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, περιοχή που θεωρείται κομβική για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, η Ουκρανία χρησιμοποίησε τους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για να πλήξει τα ρωσικά στρατεύματα στην πόλη-λιμάνι του Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Μερικές ώρες μετά, την περασμένη Τετάρτη, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία ανέφεραν μεγάλες εκρήξεις σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τζανκόι της Κριμαίας, το οποίο, σύμφωνα με τον ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, ήταν επίσης στόχος ATACMS μεγάλου βεληνεκούς.
Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης, με την απόφαση για αποστολή του εν λόγω οπλισμού να λαμβάνεται στα μέσα Φεβρουαρίου. Πάνω από 100 πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς στάλθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Οι πύραυλοι περιλαμβάνονταν στο πακέτο όπλων 300 εκατ. δολαρίων που έλαβε «πράσινο φως» από την αμερικανική κυβέρνηση τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή του νέου οπλισμού κρατήθηκε μυστική ώστε να μην ειδοποιηθεί η ρωσική πλευρά για τις αλλαγές στο πεδίο. Στο παρελθόν, όταν οι ΗΠΑ παρείχαν όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί προκαλούσαν αρχικά σοβαρές ζημιές στις ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, οι Ρώσοι στη συνέχεια έβγαζαν τις δυνάμεις και τις αποθήκες όπλων τους έξω από την εμβέλεια των όπλων μέχρι η Ουκρανία να μπορέσει να αποκτήσει ένα νέο σύστημα με μεγαλύτερη εμβέλεια.
Τα ATACMS μεγαλύτερης εμβέλειας ήταν από τα τελευταία μεγάλα οπλικά συστήματα που ήθελε το Κίεβο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απρόθυμες να παρέχουν. Ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του αποφάσισαν τελικά να στείλουν τα όπλα για διάφορους λόγους, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αρχικά, ο αμερικανικός στρατός επέλεξε να κρατήσει τους εν λόγω πυραύλους αντί να τους πουλήσει και έτσι έκαμψε τις ανησυχίες του Πενταγώνου για ελλείψεις στο οπλοστάσιο. Επίσης, η αυξανόμενη χρήση βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία και οι συχνές επιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών ενίσχυσαν επίσης την έκκληση της Ουκρανίας για όπλα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Σημειώνεται ότι πρόσθετοι πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς περιλαμβάνονται επίσης στη βοήθεια ύψους 60,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, η οποία «ξεκλειδώθηκε» από το αμερικανικό Κογκρέσο.