Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Κάισα Ολόνγκρεν σε συνέντευξή της στο Politico κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στην Σιγκαπούρη, ανέφερε πως τα αμερικανικά μαχητικά F-16 τα οποία η κυβέρνηση της Ολλανδίας ετοιμάζεται να παραδώσει στην Ουκρανία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την Ολόνγκρεν, η Ολλανδία δεν θα θέσει περιορισμούς, όπως το Βέλγιο, ο πρωθυπουργός του οποίου Αλεξάντρ ντε Κρο προειδοποίησε το Κίεβο ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση των F-16 στον ρωσικό εναέριο χώρο.
«Υιοθετούμε την ίδια ακριβώς αρχή, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη προμήθεια εξοπλισμών: μόλις τους παραδίνουμε στην Ουκρανία, εκείνοι θα αποφασίσουν πως θα τους χρησιμοποιήσουν.
Το μόνο που ζητάμε είναι να τηρούν το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, όπως αναφέρεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, που σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούν για να επιτύχουν τους στρατιωτικούς τους στόχους οι οποίοι είναι αναγκαίοι για την άμυνα τους», διευκρίνισε η υπουργός.
Η Ολλανδία σχεδιάζει να παραδώσει στην Ουκρανία 24 μαχητικά F-16. Επίσης η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο υποσχέθηκαν να παραδώσουν δικά τους μαχητικά αεροσκάφη. Τα πρώτα μαχητικά ενδέχεται να παραδοθούν στο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου. Συνολικά η Ουκρανία αναμένεται παραλάβει περίπου 45 μαχητικά αεροσκάφη.
Η Δανία επιτρέπει στο Κίεβο να χρησιμοποιεί τα F-16 σε στόχους στα ρωσικά εδάφη
Τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα F-16 που τους παραχωρούν για να χτυπήσουν στόχους ακόμα και σε ρωσικό έδαφος, προσφέρουν οι Δανοί, όπως ξεκαθάρισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ο οποίος μίλησε στο κατώφλι του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Η σύντομη απάντηση είναι ναι (όσον αφορά το ενδεχόμενο επιθέσεων των F-16 στο ρωσικό έδαφος – σ.σ.). Αυτή δεν είναι μια νέα θέση, αποτελεί μέρος της συμβολής μας στις προσπάθειες του Κιέβου.
Όταν το συζητήσαμε αυτό με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο της Δανίας, το καταστήσαμε πολύ σαφές από την αρχή – ότι αυτό είναι μέρος της αυτοάμυνας, η οποία πιθανότατα θα συνεπάγεται επίσης τις επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος», σημείωσε ο Δανός υπουργός.
Σημειώνεται πως η Δανία, η οποία είναι ένας από τους εμπνευστές του λεγόμενου αεροπορικού συνασπισμού για την Ουκρανία, σχεδιάζει να στείλει F-16 στο Κίεβο ήδη από το καλοκαίρι.
Στις 16 Μαΐου, η Δανία ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ.
Το πακέτο θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας και πυροβολικού της Ουκρανίας. Η Δανία διερευνά επίσης ευκαιρίες για επενδύσεις στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία.