ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι ΗΠΑ πήραν 300 εκατ, ευρώ από τη Novartis χάρη στον Παύλο Σαράκη. Η Ελλάδα τι ακριβώς πήρε, είπαμε;

Επιστολή ειδικών εξωτερικής πολιτικής: «Μην βάλετε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ»

«Οποιαδήποτε κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ»

Επιστολή ειδικών εξωτερικής πολιτικής: «Μην βάλετε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ»

Δεκάδες εμπειρογνώμονες με επιστολή τους καλούν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον. Όπως επισημαίνουν κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά και των συμμάχων τους και θα μπορούσε να προκαλέσει ρωγμές στον νατοϊκό συνασπισμό.

Η επιστολή ήταν μια πρωτοβουλία από τον William Ruger, πρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, και τον Stephen Wertheim, ανώτερο συνεργάτη στο Carnegie Endowment for International Peace.

«Μπούμερανγκ» οποιαδήποτε πρόοδος

«Όσο πιο κοντά έρχεται η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ υπόσχεται μια ένταξη της χώρας στη Συμμαχία μόλις τελειώσει ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρο για τη Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο», αναφέρεται στη σχετική επιστολή, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει το Politico. «Οι προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ», τονίζουν οι ειδικοί της εξωτερικής πολιτικής.

Όπως επισημαίνεται από το Politico, η επιστολή αντανακλά πολλές από τις ανησυχίες που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται επίσης πως εάν η Ουκρανία γίνεται αποδεκτή στη Συμμαχία τότε οποιοδήποτε χτύπημα από τη Ρωσία στο μέλλον θα ενεργοποιούσε αυτόματα το άρθρο 5, που προβλέπει την άμεση στρατιωτική παρέμβαση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για υπεράσπιση του μέλους που δέχεται επίθεση.

Το επιχείρημα του «Άρθρου 5» είναι κοινό μεταξύ όσων αντιτίθενται στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο η επιστολή δείχνει πως οι ανησυχίες για τις εξελίξεις εντείνονται και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στην τριήμερη συνάντηση που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη στην Ουάσιγκτον.

Οι ειδικοί της εξωτερικής πολιτικής υπογραμμίζουν πως η πρόοδος στις ενταξιακές συζητήσεις με την Ουκρανία θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, μετατρέποντας τη χώρα σε «τόπο παρατεταμένης αναμέτρησης μεταξύ των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου» και ενισχύοντας «τον ισχυρισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν πως η σύγκρουση είναι μεταξύ Δύσης και Μόσχας».

«Αταλάντευτη» υποστήριξη

Ωστόσο άλλοι αναλυτές δεν ενστερνίζονται τις ανησυχίες που εκφράζονται στην επιστολή. Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές της RAND Corp. ανέφεραν πως οι σύμμαχοι θα επωφεληθούν από το να προσφέρουν στην Ουκρανία με σαφήνεια την προοπτική και τους όρους για μια μελλοντική ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το Ατλαντικό Συμβούλιο πιέζει επίσης για ένταξη της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Δύση θα αποδείξει στο Κίεβο ότι δεν αμφιταλαντεύεται ως προς την υποστήριξη της.

Προφανώς, σημειώνει το Politico, οι αναλυτές και οι καθηγητές δεν είναι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την πολιτική του ΝΑΤΟ, αλλά συχνά συμβάλλουν με τις παρεμβάσεις τους στη διαμόρφωση της στρατηγικής. Επιπλέον οι θέσεις απηχούν συχνά τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τους προβληματισμούς των αξιωματούχων ή και υιοθετούνται από αυτούς, ιδιαίτερα ενόψει σημαντικών γεγονότων όπως η επερχόμενη σύνοδος κορυφής.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με άρθρο του στο Foreign Affairs, αν και δεν αναφέρθηκε ρητά στην ένταξη της Ουκρανίας σημείωσε για το μέλλον των σχέσεων της συμμαχίας με το Κίεβο: «Η ενίσχυση της υποστήριξής μας δεν καθιστά το ΝΑΤΟ μέρος σε αυτή τη σύγκρουση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ουκρανία δεν αναμένει κάποια μεγάλη πρόοδο στις συζητήσεις, ζητά ωστόσο να πάρει ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας. «Αναμένουμε συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σε ένα πακέτο με άλλες εγγυήσεις για τη συνέχεια της στρατιωτικής βοήθειας», ανέφερε στο Politico η Όλγα Στεφανίσινα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την ΕΕ και την Ευρω-Ατλαντική ολοκλήρωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.