Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί το σχέδιο της εφαρμογής του προγράμματος «Θητεία – Ευκαιρία» που θα έχει και… online εκπαίδευση με tablet ενώ για πρώτη φορά μιλά για θητεία 6-12 μηνών και όχι 9-12 σαν μια προαναγγελία μείωσης.
Τώρα τι θα καταφέρει αυτό το πρόγραμμα να κάνει για την ενίσχυση των μαχητικών ικανοτήτων των στρατευσίμων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ΕΣ σε περίπτωση πολέμου αν χρειαστεί κανείς δεν το καταλαβαίνει.
Για να καταρτιστεί το εν λόγω πρόγραμμα, όπως αναφέρει εφημερίδα, εξετάστηκαν ανάλογα μοντέλα άλλων χωρών και κυρίως αυτό της Φινλανδίας μπήκε στο μικροσκόπιο, καθώς πρόκειται για μία χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Ελλάδας.
Και κάπου εδώ ξεκινάνε τα “ωραία” καθώς στο μοντέλο μιλάνε για θητεία 6 – 12 μηνών(!), με τη δυνατότητα online εκπαίδευσης παράλληλα με την εκπαίδευση στα στρατόπεδα όπου θα υπηρετούν οι στρατιώτες, και όποιος κατάλαβε-κατάλαβε.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι θέλει να δώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός ακαδημαϊκού προφίλ από τους στρατεύσιμους, έτσι ώστε να αποκτούν γραμματικές γνώσεις, δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία!
Τι σχέση έχει η στρατιωτική θητεία με την ακαδημαϊκή μόρφωση και όλα αυτά σε μόλις 6 μήνες που ακούγονται;
Εκτός και αν συμφώνησαν να πολεμήσουν αν χρειαστεί με τους Τούρκους στο σκάκι ή σε on-line games( για αυτό μάλλον τα tablet).
Δαπάνες για tablet, ψηφιακά εργαλεία βρίσκουν, άρβυλα, κράνος και εξάρτηση όμως από την εποχή του Βιετνάμ.
Καμία αναφορά για νέο ΤΟΜΠ (αυτό προέχει για την ασφάλεια του στρατιώτη), νέο φορτηγό ΔΜ, ελικόπτερα για να φύγουν επιτέλους τα UH-1H και τόσα άλλα.
Ο οπλίτης θέλει στρατιωτική εκπαίδευση για να είναι έτοιμος αν ω μοι γένειτο τον χρειαστεί η πατρίδα, γι αυτό ντύνεται το “χακί” δεν είναι ο στρατός για να παρει ακόμα ένα δίπλωμα στα θρανία.
Άλλα φοβόμαστε ότι αρκετοί βλέπουν την θητεία ως πάρεργο και όχι σαν τιμή προς το δικαίωμα στην Ελευθερία.
Αναλυτικά:
Θα επιδιωχθεί, όπου αυτό είναι εφικτό, να εξοικονομηθεί χρόνος από την εκπαίδευση επί του πεδίου, αξιοποιώντας νέα μέσα για τη διδακτέα ύλη των στρατιωτικών αντικειμένων και με εξέταση των οπλιτών επί των θεωρητικών αντικειμένων (όπου δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις)
Οι οριζόντιες δεξιότητες θα αφορούν το σύνολο των οπλιτών, με στόχο την αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων, διαχείριση έκτακτων αναγκών και εκπαίδευση για παροχή πρώτων βοηθειών.
Εθελοντική δυνατότητα φοίτησης στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων, με σύνδεση με τα ΙΕΚ.
Τάμπλετ για τους στρατιώτες, πιστοποίηση για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι στρατεύσιμοι κατά την είσοδό τους στον Στρατό θα προμηθεύονται με ηλεκτρονικές συσκευές (τάμπλετ κλπ.), ενώ για κάθε πρόγραμμα θα υπάρχει ανεξάρτητος ελεγκτής για το πρόγραμμα σπουδών και το περιεχόμενο.
Το αντικείμενο φοίτησης θα συναρτάται με την ειδικότητα των στρατιωτών και θα οδηγεί σε πιστοποίηση. Οι πιστοποιήσεις αυτές θα μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτός είναι ο στρατός του μέλλοντος; Άραγε στην Ουκρανία οι στρατιώτες που επιζούν να είχαν λάβει εκπαίδευση από ΙΕΚ;
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.