Να ξεκινήσουν ξανά οι ανακρίσεις ως προς την πολύκροτη υπόθεση που αφορά σε τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση του «Noor 1», αποφασίστηκε σήμερα από τις δικαστικές Αρχές του Πειραιά
Με σημερινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, ήρθη η διαφωνία ανάμεσα στον ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο και τον εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου ως προς την πορεία της έρευνας.
Ο ανακριτής είχε ταχθεί υπέρ της αρχειοθέτησης της υπόθεσης.
Αντίθετα, ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου είχε κρίνει πως η ανάκριση πρέπει να συνεχιστεί και να διενεργηθούν συνολικά εννέα ανακριτικές πράξεις, για να διαπιστωθεί αν είναι σύννομα τα εμβάσματα που εστάλησαν από τον εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, συνεργάτες του και αμερικανική εταιρεία προς τον μετέπειτα καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου», Ευθύμιο Γιαννουσάκη.
Μάλιστα, ζητούσε τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης εγκλημάτων Homeland, προκειμένου να διακριβωθεί αν είναι σύννομα τα επίδικα εμβάσματα προς τον καταδικασθέντα για τη μεταφορά των ναρκωτικών από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.
Από την πλευρά της, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βασιλική Παπαδοπούλου, στην πρόταση της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ως προς τη διαφωνία Πετρόπουλου – Τσορμπατζόγλου, είχε κρίνει πως πρέπει να συνεχιστεί η ανάκριση ως προς τα ακόλουθα σημεία:
- Να καταθέσει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ που φέρεται να αντάλλαξε email με τον καταζητούμενο Τούρκο, φερόμενο ως αποστολέα των ναρκωτικών, Σερίφι Ζιντάστι, υποδεικνύοντας τον Β. Μαρινάκη ως συνεργάτη του Ευθ. Γιαννουσάκη.
- Να καταθέσει ο λιμενικός Γιώργος Κατσούλης, ο οποίος ήταν επικεφαλής στην έρευνα για το «Noor 1».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφάνθηκε στο βούλευμά του πως πρέπει να διενεργηθούν τρεις συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις, αλλά όχι όλες όσες ζητούσε ο εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου.
Πρόεδρος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά ήταν η Μαρία Σκουλάξινου, η οποία είχε γνώση της πολύκροτης υπόθεσης, καθώς είχε επιληφθεί και προς το αίτημα εξαίρεσης που είχε υποβάλει ο ανακριτής Ι. Πετρόπουλος, καθώς ο πατέρας του είχε οριστεί από την ΕΠΟ ποδοσφαιρικός δικαστής κατά την περίοδο παντοκρατορίας του Ολυμπιακού του Β. Μαρινάκη.
Η κυρία Σκουλάξινου είχε ταχθεί υπέρ του αιτήματος του ανακριτή, ώστε να μην αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά η πλειοψηφία του συμβουλίου του είχε δώσει το «πράσινο φως».
Δύο χρόνια μετά, ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε να τεθεί η πολύκροτη δικογραφία σε βάρος του εφοπλιστή στο αρχείο με τη διαδικασία των τυπικών κλήσεων, δηλαδή χωρίς να απολογηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά Βασίλειος Τζελέπης έδωσε εντολή στην προϊσταμένη των βουλευμάτων να μη δημοσιοποιηθεί στους δημοσιογράφους η άρση της διαφωνίας υπέρ του ανακριτή ή του εισαγγελέα – ούτε καν ο αριθμός του βουλεύματος, αν και τα βουλεύματα παίρνουν αριθμό και δημοσιεύονται.
Άκρα του τάφου σιωπή για την πολύκροτη υπόθεση που αφορά 3 τόνους ηρωίνης…
Επίσης, καθ’ όλο αυτό το διάστημα που εκκρεμεί η υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αλλά και μετά τη μετάθεση του ανακριτή Διαφθοράς Ι. Πετρόπουλου, δεν έχει καλυφθεί η θέση του από άλλον δικαστικό λειτουργό.
Ο νέος ανακριτή που θα χειριστεί πλέον την πολύκροτη υπόθεση θα οριστεί από τον πρόεδρο της διοίκησης του Πρωτοδικείου, Β. Τζελέπη.