Η βρετανική εφημερίδα Guardian σχολιάζει την αύξηση του αριθμού των μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τονίζοντας πως η κατάσταση μοιάζει με το 2015.
Όπως επισημαίνεται ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την αρχή του καλοκαιριού με τις αρχές αν εκτιμούν ότι «οι ροές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016 με 200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά να καταγράφονται σε καθημερινή βάση».
«Η κατάσταση είναι δραματική και αυτοί που έρχονται είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες. Τους τελευταίους μήνες έχουμε υποδεχθεί στα ιατρεία μας τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποφέρει στον πόλεμο, που έχουν πέσει θύματα βιασμών και βασανισμών» λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Ηλίας Παυλόπουλος.
Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι μετανάστες δεν μπαίνουν στην Ελλάδα μόνο από τη θάλλασα αλλά και από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα παραθέτοντας το περιστατικό με τους 37 μετανάστες – ανάμεσά τους και 19 παιδιά – από Ιράκ, Συρία, Ερυθραία και Αφγανιστάν που εγκαταλείφθηκαν πάνω στην εθνική οδό έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χτυπούν καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει το 2015 όταν στην Ελλάδα «πέρασαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι με στόχο συχνά να φτάσουν στη Γερμανία».
«Ζούμε ημέρες του 2015. Από τα 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα καταγράφονται έως και 200 καθημερινά. Μπορεί να φταίνε οι εκλογές στη Γερμανία, μπορεί η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να είναι η τελευταία έξαρση πριν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ενόψει χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο επικεφαλής της Ηλιαχτίδας, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δρα στη Μυτιλήνη.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, όπως επισήμανε η οργάνωση Save the Children, το 40% των νέων αφίξεων ήταν ανήλικοι. Και αυτό την ώρα που υπάρχουν 1.500 ασυνόδευτα παιδιά που περιμένουν να ενταχθούν σε ιδρύματα.
Στο ρεπορτάζ γίνεται ειδική αναφορά στο κέντρο μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης «το κέντρο του ανθρώπινου δράματος του 2015», στο οποίο ήδη ο αριθμός των μεταναστών που διαβιούν εκεί είναι ο υπερδιπλάσιος της χωρητικότητάς του.
«Είναι σαν να ζούμε την τέλεια καταιγίδα» περιγράφει ο επικεφαλής της Ηλιαχτίδας καθώς την ίδια στιγμή υπήρξε μια δραματική επιβράδυνση στις διαδικασίες επανένωσης και επανεγκατάστασης μεταναστών.
«Η ελληνική κυβέρνηση κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες όπως θα έπρεπε» καταλήγει ο ίδιος.