Βαριές καταδίκες για την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Αλληλεγγύη» και κυρίως για τον ρόλο του άλλοτε διευθύνοντα συμβούλου της Δ. Φουρλεμάδη, απαίτησε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται το τελευταίο διάστημα η εν λόγω υπόθεση.
Στην αγόρευσή της στο δικαστήριο η εισαγγελέας κ. Ιωάννα Τσάλη, τόνισε ότι ο Δ. Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε ποσό που ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τη δικογραφία δόθηκαν στην «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό να διατεθούν σε διάφορες φιλανθρωπίες.
«Ποσά δόθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές αν και ο Δ. Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων», τόνισε στην αγόρευση της η εισαγγελέας, επισημαίνοντας πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ιδιοποιήθηκε παράνομα:
● 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.
●Συνολικό ποσό 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.
Η κ. Τσάνη ζήτησε την ενοχή του Δ. Φουρλεμάδη για απιστία και υπεξαίρεση υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και της απλής απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για την οποία δικάζεται (απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950).
Σε ό,τι αφορά στο σκέλος της απιστίας, η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ για:
●Ποσό 140.000 ευρώ για την αγορά κτιρίου στην Κυψέλη, το οποίο προοριζόταν να γίνει ξενώνας φιλοξενίας.
●Ποσό 258.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, για την ακύρωση συμφωνίας μεταφοράς πουλερικών. Η μεταφορά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, διότι, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, πριν κλειστεί η συμφωνία, οι υπεύθυνοι της «Αλληλεγγύης» δεν είχαν φροντίσει να βρεθεί ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής και κυρίως, δεν είχαν βρει ούτε το εμπόρευμα.
Παράλληλα, η εισαγγελέας ζήτησε καταδίκη και για τη δεύτερη κατηγορουμένη στην υπόθεση, η οποία είχε διατελέσει διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ. Όπως ανέφερε η κ. Τσάνη, η συγκεκριμένη κατηγορουμένη θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και στην απιστία (αδικήματα που αποδίδονται στον Δ. Φουρλεμάδη).
Σε ό,τι αφορά στους άλλους δυο κατηγορούμενους της υπόθεσης, τους οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας, η εισαγγελέας πρότεινε μετατροπή του κακουργήματος της ψευδούς βεβαιώσεως σε πλημμέλημα και την απαλλαγή, λόγω παραγραφής, των κατηγοριών.
«Ήταν συνήθης πρακτική να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι διάφορες υποχρεώσεις. Εγώ ήμουν υπάλληλος. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα», είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων στην απολογία του ο Δ. Φουρλεμάδης αρνούμενος τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, όπως και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι του.