Η διαδικασία αναγνώρισης των νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι μία ιδιαίτερα ψυχοφθόρα διαδικασία.
Μακρά και δύσκολη, για τους συγγενείς των νεκρών που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, θα είναι η διαδικασία της αναγνώρισης των ανθρώπων τους.
Έντεκα ιατροδικαστές απο την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και προσωπικό από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών και την Ελληνική Αστυνομία έχουν αναλάβει το έργο της νεκροψίας και της αναγνώρισης των 81 μέχρι στιγμής ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, όλες οι σοροί συγκεντρώνονται από τα νοσοκομεία που ήταν σε ετοιμότητα προς τις εγκαταστάσεις του νεκροτομείου για την νεκροτομή και την αναγνώριση θυμάτων μαζικής καταστροφής που είχε ανεγερθεί στο Σχιστό το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Απο εκεί μεταφέρονται σταδιακά στο νεκροτομείο της Αθήνας όπου οι ιατροδικαστές θα κάνουν νεκροτομή, δηλαδή θα διαπιστώνουν την αιτία θανάτου, πχ ασφυξία, εφόσον φυσικά αυτό καθίσταται εφικτό. Στη συνέχεια, γίνεται η αναγνώριση των θυμάτων – διαδικασία σκληρή για τους οικείους τους.
Πώς θα γίνεται η αναγνώριση σε δύσκολες περιπτώσεις
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, κ. Νίκο Καρακούκη, στο νεκροτομείο Αθηνών μέχρι και σημερα το μεσημέρι είχαν διακομιστεί από τον Σχιστό περίπου 15 σοροί, εκ των οποίων οι 5 ήταν «ευκόλως αναγνωρίσιμες» όπως είπε ο ιατροδικαστής.
Στις δύσκολες περιπτώσεις, θα επιχειρηθεί μια πρώτη αναγνώριση μέσω της οδοντοστοιχίας. Για τον λόγο αυτό ζητείται τυχόν ακτινογραφία οδοντική από τους συγγενείς των θυμάτων ώστε να γίνει ταυτοποίηση.
Εάν αυτό δεν αποδώσει, τότε διενεργείται αναγνώριση με DNA. Λαμβάνεται δηλαδή το γενετικό υλικό από τα θύματα, καθώς και από τους ανθρώπους που αναζητούν τους δικούς τους και γίνονται συνεχώς συγκρίσεις μέχρι να προκύψει ταυτοποίηση.
Πάντως, οι ιατροδικαστές εκτιμούν πως θα απαιτηθεί διάστημα έως και 3 εβδομάδων μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.