Μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι έγιναν ριζικές αλλαγές στον τομέα Πολιτικής Προστασίας. Κάτι που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και απορίες καθώς και δυσαρέσκεια από τα Σώματα Ασφαλείας είναι το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία δίνει έμφαση στο ρόλο των εθελοντών.
Ιεραρχικά πάνω από το ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ ο Ερυθρός Σταυρός και οι εθελοντικές οργανώσεις σύμφωνα με το οργανόγραμμα της «Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών» που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ιεραρχικά πάνω από τα γενικά επιτελεία των τριών όπλων φαίνεται να τοποθετούνται οι εθελοντικές οργανώσεις στη νέα γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας: Οι υπηρεσίες που θα παρέχουν τα μέσα και τον εξοπλισμό σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών τίθενται κάτω από τον Ερυθρό Σταυρό και τις εθελοντικές οργανώσεις, σύμφωνα με το επίσημο οργανόγραμμα που συνόδευσε την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη, χθες.
Το γεγονός έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση των επιτελείων, αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε η νέα υπηρεσία υπό τον τίτλο «ΕΥΔΕΑ», δηλαδή Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Μάλιστα, το οργανόγραμμα της νέας υπηρεσίας, δεν αποτυπώθηκε μόνο σχηματικά -ενώ μπορεί να υποθέσει κανείς ότι πιθανά πρόκειται για λάθος, αλλά περιγράφηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μιλώντας για τη δομή του νέου φορέα είπε: «Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο, επίσης, επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή, συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης.
Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛ.ΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και από τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας». Και ενώ είχε θέσει ουσιαστικά τα επιτελεία υπό τις εντολές… των εθελοντών, συνέχισε λέγοντας ότι «βασική καινοτομία του νέου σχεδιασμού είναι η συντεταγμένη αξιοποίηση των δυνατοτήτων, των μέσων, του προσωπικού και της εμπειρίας που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα και με την εμπειρία άλλων χωρών, ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ισπανίας για παράδειγμα, που ακολούθησε πρόσφατα μία παρόμοια προσέγγιση με σχετική επιτυχία».